ArcelorMittal: 65 százalékkal nőtt a profit

Vágólapra másolva!
A nyugat-európai-indiai ArcelorMittal, a világ legnagyobb acélipari vállalata, 8,21 milliárd dolláros adózott eredményt jelentett az első félévről, 65 százalékkal többet a tavalyi első félévi 4,973 milliárdnál, az erős piacokon elért áremeléseknek köszönhetően.
Vágólapra másolva!

Az adózott eredmény a második negyedben 5,839 milliárd dollár volt, több mint kétszerese az első negyedévinek és a tavalyi második negyedévinek egyaránt, és jócskán meghaladta az elelmzői előrejelzések 4,02 milliárd dolláros átlagát is.Az első félévben a pénzforgalmi többlet (EBITDA), 13,09 milliárd dollár, 35 százalékkal több volt a tavalyi első félévi 9,672 milliárdnál.

Az első félévben az értékesítés 5,9 százalékkal 59 millió tonnára nőtt az egy évvel korábbi 55,7 millióhoz képest, a bevétel - a jelentős áremeléseket tükrözve, főleg a felzárkózó ázsiai piacokon erős kereslet nyomán - 31 százalékkal 67,649 milliárd dollárra nőtt 51,699 milliárdhoz képest.

Az ArcelorMittal 2012-re körülbelül 131 millió tonnára akarja növelni a termelését a meglévő üzemeiben.A növelést belső fejlődésből tervezik, nem számították hozzá az esetleges zöldmezős beruházások vagy a további cégfelvásárlások hatását. A többlet javarésze a felzárkózó piacokon - Latin-Amerikában, Afrikában, Kelet-Európában és a volt szovjetköztársaságokban - működő, olcsón termelő kohókból származik majd.Az ArcelorMittalnál továbbra is erőteljes világkeresletre számítanak, és azt várják, hogy a világ acéltermelése évi 3-5 százalékkal gyarapodik a következő években.
Tavaly az ArcelorMittal rekord eredményeket ért el. Adózott eredménye 30 százalékkal 10,4 milliárd dollárra, pénzforgalmi többlete (EBITDA) 27 százalékkal 19,4 milliárd dollárra emelkedett, a bevétele 105,22 milliárd dollára nőtt az Arcelor és a Mittal Steel összesített 2006-os bevételéhez, 88,576 milliárd dollárhoz képest, miközben az értékesítés 109,7 millió tonnára csökkent 110,5 millióról.

A sokhónapos harc után 2006. augusztusban megalakult ArcelorMittal egyesülés az évi mintegy 110 millió tonnás termelésével, 27 országban lévő kohóival, 320 ezer alkalmazottjával messze a legnagyobb acélipari vállalat a világon - az indiai-holland Mittal Steel világelső, a 2001-ben alakult francia-belga-luxemburgi-spanyol Arcelor a második helyezett volt korábban is -, de a világpiaci részaránya nem éri el a 10 százalékot.

Az Arcelor igazgatótanácsa 2006. június végén fogadta el a Mittal Steel részvényenként 40,40 eurós ajánlatát, amely 26,8 milliárd euróra értékelte az Arcelort, 3,3 milliárd euróval többre, mint a Mittal Steel korábban elutasított ajánlata. Mindazonáltal a részben részvénycserés ügyletben tulajdonképp a Mittal Steel olvadt be az Arcelorba: az új vállalat részvénytőkéjének 50,5 százaléka az Arcelor részvényeseié. Ezek a részvények és még továbbiak, az együttes piaci tőkeérték körülbelül 54,8 százalékának erejéig, szabadon forgalmazhatók. A Mittal családé a közös cég 43,6 százaléka, és vállalták, hogy a részesedésüket nem növelik 45 százalék fölé öt éven belül.

A Mittal Steel 2006. január óta küzdött az egyesülésért, amelyet az Arcelor vezetése június végéig többször visszautasított, védekezésül - 2006. májusban - az orosz Severstallal való egyesüléssel is megpróbálkozott, de az erre kötött megállapodást 2006. június végén felmondták.

Kelet-Európában az Arcelor a bytomi Stal Serwis Polskát és a 2005-ben megvett Huta Warszawát vitte az egyesülésbe. Csehországban a prágai Matthey SRO tartozik az Arcelorhoz. Oroszországban 2005-ben megvette a Severstal egyik részlegének a felét.

A Mittal Steel 2004-ben alakult az indiai LNM Holdings és a holland Ispat összevonásával. 2005. áprilisban 4,5 milliárd dollárért megvette az amerikai US International Steel Group-ot, ezzel lett a világ legnagyobb acélipari csoportja, megelőzve az Arcelort.Kelet-Európában a Mittal Steel gyorsan terjeszkedett, elsősorban a növekvő autógyártás kiszolgálására.

Tavaly argentínai, brazíliai, mexikói, kanadai, chilei, kínai, olaszországi, törökországi és további lengyelországi részesedés-vásárlásokkal és beruházásokkal bővítették a csoportot, idén eddig az Egyesült Államokban, Franciaországban, Kanadában, Dél-Afrikában, Kínában, Japánban és Brazíliában bővült a csoport új vagy további beruházásokkal és vegyesvállatokkal.

A csepeli szabadkikötőben 1,5 milliárd forint beruházással térségi logisztikai központot hozott létre az ArcelorMittal, az acélkonszern innen fogja ellátni termékeivel a környező országokat, közölték idén áprilisban. Magyarországon a csoport két leányvállalatot működtet, az egyik a budapesti székhelyű ArcelorMittal Construction Hungary Acélipari Fejlesztési, Gyártó és Kereskedelmi Kft., a másik az ArcelorMittal Szentgotthárd Gyártó Kft.