Csökkent a Bayer gyógyszergyár profitja

Vágólapra másolva!
A német Bayer gyógyszergyár és vegyiművek 1,336 milliárd eurós adózott eredményt jelentett az első félévről, 61,5 százalékkal kevesebbet a tavalyi első félévi 3,469 milliárdnál. Ez abból adódott, hogy a tavalyi első félévben egyszeri tőkenyereségek duzzasztották az eredményt.
Vágólapra másolva!

Ettől függetlenül az idei teljesítményt jónak minősítették a beszámolóban, különösen a rosszabbodó világgazdasági környezethez képest. Az üzemi eredmény 17 százalékkal 2,448 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 2,092 milliárdhoz képest.

Az egészségvédelmi részlegben 17,5 százalékkal, a növényvédőszereknél 43,8 százalékkal nőtt, a vegyipari részlegben 4,7 százalékkal csökkent az üzemi eredmény, a magas nyersanyagárak és a néhány terméknél lemorzsolódó árak miatt, azonban a második negyedévben nagyjából sikerült stabilizálni a helyzetet.A forgalom 3 százalékkal 17,047 milliárd euróra emelkedett 16,552 milliárdhoz képest. Az egészségvédelmi részlegé 1,9 százalékkal, a növényvédőszereké 13 százalékkal nőtt, a vegyipari részlegé 1,9 százalékkal csökkent.

Egész évre a forgalom több mint 5 százalékos növekedésében bíznak a cégnél, ezt most javították az első negyedév után jósolt "körülbelül 5 százalékos" növekedési várakozásról, annak ellenére, hogy a vegyipari részlegben további nehézségekre számítanak a drágaság miatt.

Tavaly a Bayer 4,711 milliárd eurós adózott eredményt ért el, majdnem háromszor többet a 2006-os 1,683 milliárdnál, de ebből 2,2 milliárd euró a diagnosztikai üzletág 4,2 milliárd eurós és a H.C. Starck finomvegyészeti részleg 1,2 milliárd eurós, 2006-os eladásából származott - a tőkenyereséget ügyletzárás után tavalyra számolták el -, és további 450 millió euró jött abból, hogy a Bayer eladta a cellulóz alapú vegyipari termékeket gyártó cégét, a Wolff Walsrodét is a Dow Chemicalnek.

A Bayer 2006 elején megszerezte az ugyancsak német Schering gyógyszergyárat, a szájon át szedhető fogamzásgátlók legnagyobb gyártóját a világon. Az ügylet a tervezettnél többe, 17,1 milliárd euróba került a Bayernek, ez volt a legnagyobb felvásárlása 142 éves történetében, de reméli, hogy ezzel piacvezető lehet a világ nagy részén különleges készítményekből.

A Scheringre a szintén német Merck KGaA gyógyszergyár is pályázott, de az első ajánlati határidő előtt visszalépett, és a korábban felvásárolt Schering-részvényeit drágábban eladta a Bayernek. A Bayer eredeti, a Schering-vezetés által elfogadott ajánlata 16,3 milliárd euró volt, részvényenként 86 euró. A Merck versengő, részvényenként 77 eurós, összesen 14,6 milliárd eurós ajánlatát a Schering korábban elutasította, de utána a Merck 21,8 százalékot vásárolt a Scheringből a tőzsdén, és az átlagosan 86,88 euróért vásárolt részvényeket csak egyenként 89 euróért adta át a Bayernek. Így a Bayer a többi részvényesnek is kénytelen volt a magasabb árat megfizetni.

A profiltisztítás folyamatában a német Siemens szintén 2006-ban 4,2 milliárd euróért megvette a Bayer gyógyszergyár diagnosztikai és laboratóriumi berendezéseket gyártó részlegét. Az ügylet illeszkedik a Siemens vezetőinek elképzelésébe, hogy létrehozzák a világ első számú integrált diagnosztikai vállalatát. E terjeszkedéssel a Siemens erős versenyt támaszt a holland Philipsnek, amely hasonló célra törekszik.

A Bayer 2000 óta igyekszik karcsúsodni, főleg egyes vegyipari tevékenységeitől vált meg. Az átalakítások révén kilábalt a válságból.