Nőttek az ipari termelői árak

Vágólapra másolva!
Az ipari termelői árak júniusban az előző hónaphoz viszonyítva 0,5 százalékkal csökkentek, az egy évvel korábbinál viszont 4,6 százalékkal voltak magasabbak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Az ipar belföldi értékesítési árai júniusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal nőttek, a 2007. júniusival összehasonlítva 12,1 százalékkal emelkedtek. Az ipari exportértékesítés árai az előző hónaphoz viszonyítva 1,4 százalékkal, az egy évvel korábbiakhoz képest 0,8 százalékkal csökkentek. A KSH korábbi közlése szerint az ipari termelői árak májusban az előző hónaphoz viszonyítva 1,1 százalékkal csökkentek, az egy évvel korábbinál pedig 4,9 százalékkal voltak magasabbak.

Tavaly júniusban az ipari termelői árak az előző havinál 0,2 százalékkal, a 2006. júniusinál pedig 2 százalékkal voltak kisebbek. A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai 0,8 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest. A legnagyobb mértékű árnövekedés 3,0 százalék az elmúlt hónapokhoz hasonlóan ismét a kőolaj-feldolgozás ágazatban következett be, elsősorban a kőolaj és kőolajszármazékok további világpiaci áremelkedése nyomán. A fémalapanyag, fémfeldolgozási termékek gyártása ágazatban folytatódott a feldolgozóipari átlagot meghaladó havi áremelkedés 2 százalék.

Árnövekedés volt még a bőrtermék, lábbeli gyártása területén, az élelmiszer-ipari, valamint a gumi-, műanyag termék gyártása ágazatoknál. Árcsökkenés a villamos gép, műszer gyártása. a fafeldolgozás 0,2 százalék, és a járműgyártás területén jelentkezett az előző hónaphoz viszonyítva. A többi feldolgozóipari ágazatban az árak gyakorlatilag nem, vagy csak csekély mértékben változtak.

Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás ágazatban júniusban 0,5 százalékkal nőttek az árak.A legnagyobb mértékben a kőolaj-feldolgozás szakágazatban nőttek az árak 30,2 százalékkal. A meghatározó súlyt képviselő élelmiszer, ital, dohány gyártása ágazatban a múlt hónapban mért értékkel megegyezően 13,7 százalékos, míg a fémfeldolgozási termékek gyártása ágazatban 11,3 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető. Árcsökkenés a textília,textiláru gyártása, valamint a járműgyártás szakágazatokban jelentkezett.

A belföldi értékesítésben júniusban az energia ágazatokban mutatkozott a legnagyobb mértékű havi áremelkedés 0,9 százalék. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,2 százalékkal nőttek az árak egy hónap alatt.

Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz viszonyítva 2 százalékkal, a dollárhoz viszonyítva 1,9 százalékkal erősödött. A forint 2007. júniushoz viszonyítva az euróhoz képest 3,1 százalékkal, a dollárhoz mérten 16,5 százalékkal erősödött.