Még a Főtáv is drágállja a távfűtést

Vágólapra másolva!
Még a Főtávnál is érdeklődve várják, hogy milyen árcsökkentést talál ki a politika a távfűtésre, ugyanis a cégnél is úgy gondolják, túlzott terhet ró a lakosságra a távhő ára. A távfűtés környezetkímélőbb az egyedi fűtésnél, és sok családnak nincs más lehetősége lakása fűtésére - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Egy átlagos, 52 négyzetméteres, évi 43,1 gigajoule hőfelhasználású, meleg vízzel ellátott lakás éves távfűtési díja 260 ezer forint, vagyis a nettó átlagkereset 18-20 százaléka.

A lap úgy tudja, a Főtávnak lényegében mindegy, hogy áfacsökkentéssel vagy valamilyen más támogatási rendszer kidolgozásával mérséklik a távhőszolgáltatás háztartásokra számolt költségeit. A cégnél elmondták, hogy már az is eredménynek tekinthető, hogy a politika felismerte a távfűtés környezeti előnyeit, ezért igyekeznek valamilyen költségcsökkentő megoldást találni.

Balog Róbert, a Főtáv szóvivője a Napi kérdésére elmondta: amennyiben a 240 ezer távfűtéses budapesti lakást hagyományos egyedi fűtéssel szerelnék fel, évente 500 ezer tonnával emelkedne a szén-dioxid-kibocsátás. Mintegy 40 százalékkal több földgáz beszerzését, tárolását, szállítását és elosztását kellene megoldani, vagyis a hosszabb távon szóba jöhető megoldások közül gazdaságilag és a környezetterhelés szempontjából is a távhőszolgáltatás a befutó.

Balog szerint tény, hogy a nyugat-európai átlagnál két-három fokkal magasabb a magyarországi távfűtéses lakásokban az átlaghőmérséklet, ám ez leginkább a hazai épületállomány technológiai szintje miatt alakult így. A távfűtéses budapesti lakások mindössze 18 százalékában van egyedi fűtésszabályozás, így a lakók döntő többsége képtelen a számára megfelelő hőmérsékletet beállítani. Emellett sok lakótelepi házban olyan a fűtési rendszer, hogy nem is lehet megoldani az utólagos kézi szabályozást.

A Főtáv abban bízik, hogy a jövő júliustól életbe lépő, teljes gázpiaci liberalizáció olyan valódi versenyt hoz, amelyben a tényleges nagyfogyasztó - mint egy távfűtő vállalat - olcsóbban juthat a gázhoz. Ma ugyanis a kihasználtsági óraszámot tekintve a Főtáv ugyanannyiért kapja a földgázt, mint bármelyik egyedi fűtést használó háztartás.

Az idei évre vonatkozó ökoprogram-pályázatra - amely a lakásonkénti fűtésszabályozás és költségosztás megteremtését támogatja - október 15-éig lehet jelentkezni. A fűtéskorszerűsítést elvégző lakásokban élők egyrészt élvezik a 10 százalékos alapdíjkedvezményt, valamint a hődíjban további 10-15 százalékos megtakarítást érhetnek el.