Az áfaemelést fontolgatja a kormány

Vágólapra másolva!
Az élelmiszerek áfájának csökkentését az általános áfakulcs megemelése tehetné lehetővé - értesült a Népszabadság. Az intézkedés azonban koránt sem biztos, hogy megérné, a kormány is csak fontolgatja egyelőre.
Vágólapra másolva!

A hírek szerint a kormányzatban is készült áfaváltoztatási terv. A kabinet állítólag 20-ról 25 százalékra emelné az általános áfakulcsot, miközben az élelmiszerek áfáját 20-ról 18 százalékra csökkentené.

Az intézkedés némi többletbevételt hozna - ezt fel lehetne használni a különadó eltörlésére, vagy a munkáltatói járulékok kisebb-nagyobb arányú csökkentésére, amire a szakértők szerint nagy szükség volna.

Az áfaemelés azonban sokak szerint nem jó ötlet, mivel a magas áfakulcs hatására az emberek esetleg Szlovákiában vagy Ausztriában szereznék be a magasabb áfakulccsal sújtott termékeket, például a háztartási cikkeket (vagyis az ország versenyhátrányba kerülne).

Egyes számítások szerint a magasabb áfa még akkor sem érné meg, ha ebből a járulékcsökkentést fedeznék. Az utóbbi kétségtelen versenyelőnyét ugyanis kioltaná az előbbi hátránya.

A Népszabadság cikkéből ugyancsak kiderül, hogy a lap tudomása szerint egy fillérrel sem lesz nagyobb a jövő évi költségvetés mozgástere a magasabb infláció és a fehéredés következtében, így a jövő évi adócsökkentéshez kemény büdzsé kell. A tárcák négy-ötszázalékos lefaragással kénytelenek számolni.