Lelassult a feldolgozóipar növekedése

Vágólapra másolva!
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke 51,7, ami kisebb ütemű feldolgozóipari növekedést jelez a kiugró júniusi szinthez képest (56,4); a mutató visszakerült a korábbi hónapokban megszokott szintre - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A felmérésbe bevont vállalatok körében a BMI e havi értéke nagyobb, mint egy évvel korábban volt (50,8), ugyanakkor az index kisebb teljesítményjavulást mutat, mint az előző három év azonos időszaki értékeinek átlaga (53,1) - olvasható az MLBKT jelentésében.

A júliusi részindexek néhány kivételtől eltekintve kisebb növekedést jeleznek az előző havinál.

Az új megrendelések indexe (51,2), 8,5 százalékponttal van júniusi értéke alatt. A beszerzési mennyiség esetén is, a múlt havi értékéhez (58,4) viszonyítva 4,8 százalékponttal csökkent az index értéke.

A felmérés szerint az előző két mutatóhoz hasonlóan a termelési mennyiség index (54,0) szintén kisebb növekedésre utal, értéke 6,9 százalékpontot esett júniushoz képest.

A beszerzési árak indexe a múlt hónapban mérthez (65,2) képest nagyobb ütemű növekedésre enged következtetni (66,9). Az index számottevően meghaladja az előző év azonos időszakát (60,4), és a beszerzési árak területén az elmúlt nyolc év második legmagasabb júliusi értéke.

Júliusban valamelyest mérséklődött a vásárolt készletek (53,9) növekedési üteme az első félév utolsó hónapjához képest (57,5), de meghaladja az egy évvel korábbi értéket (51,1). A késztermékkészletek szintje, ha csak kisebb ütemben is, de tovább emelkedett júliusban: az ezt mutató index értéke 52,0, 1,9 százalékponttal marad el előző havi értékétől.

A külpiaci mutatók egyaránt a korábbinál lassabb növekedést mutatnak az export és az import területén.

A júliusi importindex (51,6) 3,4 százalékponttal kisebb az előző hónapban mértnél (55,0), az exportindex 51,7, amelyik az idei év legalacsonyabb exportindex értéke.

A foglalkoztatási index júliusi értéke (52,1) nagyobb ütemű növekedést jelez az előző havinál, 0,5 százalékponttal jobb a júniusinál, és 2007 októbere óta ez a legkedvezőbb értéke (54,2). A júliusi index pontosan megegyezik az előző három év azonos időszakainak átlagával (52,1) - áll a felmérésben.