Nem változott jelentősen a BUX nyitáskor

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 3,90 pontos emelkedéssel, 21 385,33 ponton nyitott kedden, ami a hétfői záró értékéhez képest 0,02 százalékkal erősödés.
Vágólapra másolva!

A Richter árfolyama nyitáskor 1,57 százalékkal 31 890 forintra esett.

Elsősorban a Richert papírok árfolyamának esése fogja meghatározni a keddi kereskedést ugyanis a gyógyszerpapír profitja több mint 30 százalékkal esett az első félévben.

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír Zrt. elemzője szerint a kedden közreadott gyorsjelentés mellett a forint-euró árfolyam alakulása sem kedvez a gyógyszerpapír árfolyamának.

A Richter Gedeon Nyrt. 2008 első félévében 86,676 milliárd forint nem konszolidált árbevételt ért el, 2,5 százalékkal többet az előző év első félévinél, adózott nyeresége viszont 32,8 százalékkal, 11,149 milliárd forintra csökkent.

Balássy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője kiemelte, hogy a piacot a kivárás jellemzi majd a FED esti kamatdöntése miatt és a forgalom is alacsony lesz.

Az elemző szerint az OTP árfolyama sem mozdul majd jelentősen, a Mol-papírokkal pedig kisebb mértékben folytatódhat a hétfőn megkezdett korrekció.

Csökkenéssel indított Nyugat-Európa

A szakértők azt mondták, hogy a Société Générale vártnál kedvezőbb második negyedévi adataira erősödtek a banki részvények. Ennek kedvező hatását a tőzsdemutatókra azonban visszafogta az energia- és bányaipari cégek árcsökkenése.

Röviddel 9:15 után a válogatott európai részvények FTSEurofirst 300 indexe stagnált, 1152,64 ponton volt.

Ugyanekkor a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 0,23 ponttal 6369,58 pontra mérséklődött, a londoni FTSE100 index 12,50 ponttal 5307,70 pontra csökkent.

A tőzsdemutatókat erősítették a banki papírok, miután a Société Générale a vártnál kisebb negyedéves adózott eredménycsökkenésről számolt be. A Crédit Agricole 2,1 százalékos, a Barclays 1,8 százalékos, a Royal Bank of Scotland 1,5 százalékos nyereségen volt.

Kedden reggel unciánként 900 dollár alá süllyedt az arany ára, a platináé hathavi mélyponton állt, de csökkent más fémek ára is, illetve egy dollárt meghaladó mértékben hanyatlott a kőolaj ára. Emiatt az ágazati energia- és bányaipari cégek árfolyama csökkent.

Apró veszteséggel zárt a Nikkei

Minimális veszteséggel zárt a tokiói értéktőzsde fő mutatója kedden.

A 225 válogatott részvény Nikkei indexe 0,1 százalék (18,52 pont) csökkenéssel 12 914,66 ponton fejezte be a napot.

A szakértők azt mondták, hogy a Nikkei mutatója folyamatosan 13 ezer pont közelében mozgott, többször is volt a hétfői zárószint felett, de csak minimálisan.

Kedden elsősorban a nagy kereskedőházak részvényei hanyatlottak a kőolaj árának csökkenése nyomán. A banki papírok vegyesen zártak. A Credit Saison lakossági hitelező árfolyama 11 százalékkal drágult azokra a piacon elterjedt hírekre, hogy egyesülési tárgyalásokat folytat az Orix céggel.