Több régióra kiterjedő, mintegy 30 millió forint értékű személyi jövedelemadó (szja) csalást leplezett le a Vám- és Pénzügyőrség (VP), valamint az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) - jelentették be a két szervezet keddi közös sajtótájékoztatóján.

Vankó László, az APEH bűnügyi szakreferense és Dávid Róbert, a VP Észak-alföldi Regionális Nyomozó Hivatalának parancsnoka elmondta: egy bűnözői csoport mintegy 250 adózó személyi adatait megszerezve valótlan tartalmú szja-bevallásokat nyújtott be az APEH különböző regionális igazgatóságaihoz, és jogosulatlanul, mintegy 30 millió forint adóelőleget igényelt vissza.

A 243 fiktív adóbevallásban közös, hogy levelezési címként egy budapesti postafiókot adtak meg. Azok a magánszemélyek, akiknek a nevében az szja-t visszaigényelték, egy román gazdasági társasággal álltak munkaviszonyban vagy egyéb kapcsolatban.

A csalók különös figyelmet fordítottak arra, hogy az alkalmanként és személyenként visszaigényelt adóelőleg összege - ez minden esetben 100 ezer forint körüli volt - ne keltsen feltűnést. Az adóelőleg-visszatérítést többségében hajléktalanok által nyitott bankszámlákra kérték - mintegy negyven számlát nyitottak négy hajléktalan nevére -, a kiutalt pénzt több esetben a csoport vezetője vette fel bankautomatákból, ami - a képfelvétel révén - segített az azonosításában.

A csoport vezetője egy budapesti illetékességű fiatalember, aki viszonylag jómódú, több értékes ingatlant tulajdonol, illetve bérel, értékes gépjárművel rendelkezik - derült ki a tájékoztatón.

A csalássorozat kitervelőjét és fő haszonélvezőjét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Bíróság a hét végén előzetes letartóztatásba helyezte. A vámhatóság az okozott kár megtérítése érdekében bankkártyákat és közel 1 millió forint értékben készpénzt foglalt le, és zárolta az ismertté vált bankszámlákat.

Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője elmondta: korábban is előfordult, hogy valaki jogosulatlanul akart szjá-t visszzaigényelni, de az ország egész területére kiterjedő csalássorozattal még nem találkoztak. A fiatalember vagyonosodási vizsgálatra is számíthat- tette hozzá.