Tovább tart a Freddie Mac válsága

Vágólapra másolva!
Az amerikai jelzáloghitelezési rendszer egyik pillére, a Freddie Mac pénzintézet szerdán 821 millió dolláros veszteséget jelentett adó után a második negyedévről. Az első negyedben 151 millió dollár volt a vesztesége, a tavalyi második negyedben 729 millió dollár volt az adózott eredménye, vagyis profitja.
Vágólapra másolva!

A nettó kamatbevétele 1,529 milliárd dollárra emelkedett az első negyedévi 798 millióról, és az egy évvel korábbi 793 millióhoz képest.

A hitelkockázati tartalékolást 2,5 milliárd dollárra emelték az első negyedévi 1,2 milliárdról, az értékpapír-befektetések értékcsökkenésére-leírására közel 1 milliárd dollárt számoltak el a második negyedben, ezt főleg a nem elsőrendű jelzálogkölcsönökre alapozott, származékos értékpapírok okozták, írták az időközi beszámolóban.

Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter a Feddel, a tőzsde- és értékpapír-felügyelettel (SEC), valamint a republikánus és a demokrata párt kongresszusi vezetőivel folytatott megbeszélések után július köezpén közölte, hogy emelik a két legnagyobb amerikai jelzáloghitel-intézet, a Fannie Mae és a Freddie Mac állami hitelkeretének összegét, amely jelenleg 2,25-2,25 milliárd dollár. Erre azért van szükség, hogy biztosítsák a likviditást a két társaságnak.

Paulson ismét elutasította az államosítás gondolatát, de közölte, hogy szükség esetén a pénzügyminisztérium kész részvényeket vásárolni a két pénzintézetből. Nem tudni, hogy a tőzsdén forgó részvényekből vásárolna-e az állam, vagy tőkeemelés révén segítené ki a jelzálogpiac két óriásvállalatát, de Paulson azt is értésre adta - legutóbb most szerdán -, hogy a kormány nem tervez azonnali segítséget.

A Fannie Maet 1938-ban alapították: a közkeletű, de hivatalosan is használt elnevezés az amerikai Szövetségi Országos Jelzálogszövetséget (Federal National Mortgage Association) takarja, rövidítése (FNMA) hangzik e női név gyanánt angolul kimondva. Az 1970-ben a jelzálogkölcsönök másodlagos piacának bővítésére létrehozott Freddie Mac elnevezése pedig a Szövetségi Lakáskölcsön Jelzáloghitel Társaság (Federal Home Loan Mortgage Corporation) rövidítéséből (FHLMC) származik. Ez a két intézmény képezi az amerikai ingatlanpiac refinanszírozásának két pillérét, és több mint negyven éve biztosítják az ingatlankölcsönök piacán a likviditást, felvásárolva, jelzálogkölcsönnel támogatott értékpapírokba (MBS) csomagolva és eladva a különböző hitelintézetek által nyújtott ingatlanhiteleket. Magánszemélyeknek nem nyújtanak hitelt.

Mindkét cég úgynevezett "kormány szponzorálta vállalkozás" (GSE), vagyis magán részvénytársasági formában működnek, de törvényben megszabott alapokmánnyal és céllal. Az állam garantált hitelkeretet biztosít számukra. Ennek köszönhetően jóval alacsonyabb kamattal tudnak hitelt felvenni a piacokon, mint egy bank.

A Fannie Mae és a Freddy Mac az Egyesült Államok 11,5 billió dolláros lakáshitelpiacának mintegy 45 százalékát biztosítja, május végén együttesen 5,2 billió dollárnyi saját és garantált követeléssel rendelkezett. Ez az összeg az éves amerikai GDP több mint egyharmadának felel meg. Követeléseik majdnem 20 százalékának erejéig külföldi, főleg ázsiai központi bankoknak tartoznak, kötvényekben.