Határokon átnyúló hitelkártyabotrány

Vágólapra másolva!
Az amerikai hatóságok a 11 embert vádoltak meg a hitelkártya-adatok lopásával az ország valaha volt legnagyobb személyes adatok lopással kapcsolatban - áll a BBC internetes oldalán.
Vágólapra másolva!

Azzal vádolják őket, hogy több mint 40 millió hitel- és bankkártyaszámot loptak el mielőtt eladták az információt.

Állítólag több amerikai kiskereskedő számítógéprendszerét feltörték és olyan szoftvereket telepítettek a gépekbe, amelyek segítségével hozzáférhettek a számla adataihoz és a jelszavakhoz. Többek között olyan kiskereskedőket céloztak meg, mint a TJ Maxx és Barnes &Noble divatboltok.

Az ügyészek elmondása szerint az állítólagos csalás egy nemzetközi összeesküvés része volt és a szerzett információt Európában és Amerikában lévő szerverekbe rejtették el.

A vádlottak közül hárman amerikaiak, de a védencek között észt, fehérorosz, ukrán és kínai állampolgár is van.

A tizenegy gyanúsított azt állítja, hogy a kártyaszámokat, a számlainformációkat és a jelszó adatait úgy szerezték meg, hogy autóztak a környéken és vezeték nélküli felszerelést törték fel.

Az amerikai igazságügyi minisztérium azt mondta, hogy a csalás széleskörű veszteséget okozott a bankoknak, a kiskereskedőknek és a fogyasztóknak, bár nem tudhatják pontosan mennyi is pontosan az okozott pénzügyi kár.

Az igazságügyi minisztérium arra ösztönözte a személyes információjuk biztonsága miatt aggódó embereket, hogy lépjenek kapcsolatba a bankjukkal. Azt nyilatkozta "ez volt a legnagyobb és legösszetettebb személyes információ ellen elkövetett lopásügy, amellyel kapcsolatban valaha vádat emeltek".

"Ez az ügy kihangsúlyozza a személyes információlopással kapcsolatos egyre növekvő fenyegetést" - mondta Michael Mukasey, az amerikai igazságügyminiszter. - "Az ilyen esetek világos üzenetet közvetítenek azok felé, akiket csábít hogy visszaéljenek a számítógépes hálózatunkkal, hogy ellopják az információkat és törvénytisztelő embereknek és cégeknek ártsanak." "Ha így teszel, bárhol a nyomodra akadunk akárhol is vagy a világban, le fogunk tartóztatni és börtönbe küldünk."

Globális vizsgálatot rendeltek el

Az ügyészek azt állítják, hogy a vádlott legalább 9 kiskereskedelmi láncot vett célba, TJX Corporation befolyása alá tartozókat, mint például a BJ's Wholesale Club, Barnes and Noble, Sports Authority, Boston Market, Office Max, Dave and Busters, DSW cipőbolt, és Forever 21.

A TJX Corporation, aminek az egész világon vannak boltjai, felfedte, hogy tavaly egy hatalmas csalás áldozata volt.

Michael B Mukasey szerint több mint 45 millió hitelkártya veszélyben volt egy számítógépes rendszereinek egy megszegésének eredményeképpen 2005-től. A cég megegyezést kötött abban, hogy kárpótolják amik a Visa és s Mastercard hálózat tagjai, a felmerült költségek a kicserélt kártyák,

Aggodalomra ad okot az is, hogy évente a személyes adatok lopása milliárdokba kerül Amerikának.

2006-ban a Bush kormány felállított egy személyes adatok védelmére egy részleget, amely 17 szövetségi osztályt és ügynökséget foglal magába.