Lehúzta a Mol a tőzsdét

Vágólapra másolva!
Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 232,06 pontos, 1,07 százalékos csökkenéssel, 21 505,99 ponton zárt szerdán.
Vágólapra másolva!

Az OTP-részvények ára 2,48 százalékkal 7409 forintra erősödött, a bankpapír forgalma 18,02 milliárd forintot tett ki.

A Mol papírjaival 21,159 milliárd forintért kereskedtek, a részvények ára 6,31 százalékkal 18 175 forintra zuhant.

A Richter-részvények 32 000 forinton zártak, a legutolsó záróárhoz képest nem történt változás. A papír forgalma 1,833 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom papírok 2,66 milliárd forintos forgalommal 836 forinton zártak, ami 1,72 százalékkal magasabb, mint a tegnapi záróérték.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 2,34 ponttal, 0,1 százalékkal 2353,84 pontra nőtt.

A CETOP20 2973,69 ponton zárt, ami az előző napi záróhoz képest 35,64 pontos, azaz 1,18 százalékos esés.

A részvénypiac forgalma 44,2 milliárd forint volt szerdán, a vezető részvények közül a Mol ára esett, az OTP és a Magyar Telekom erősödött, míg a Richter az előző napi árfolyamán zárt.

Egyértelműen a jelentős forgalomban zuhanó Mol húzta le a BUX-ot, miközben az OTP árfolyamának jót tett a bankszektor nemzetközi megítélésének pozitív változása - mondta Dobár Péter, a CIB Bank elemzője.

A Mol esésének kiváltó oka az volt, hogy az osztrák OMV bejelentette: eláll a Mol felvásárlásának szándékától. Az elemző szerint ez várható volt eddig is, a papír megítélését viszont rontja az a kockázat, hogy mi lesz az OMV 20 százalékos részesedésének a sorsa. Hozzátette, az kizárható, hogy ezt a pakettet a piacon értékesítené az osztrák cég.

Az OMV napközben közölte, hogy egyelőre nem kíván megválni a Molban meglévő részesedésétől. Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója közlése szerint a papírok későbbi sorsa a közép-kelet-európai energetikai piac változásának függvénye.

Erősödött Nyugat-Európa

Erősödtek a vezető európai tőzsdemutatók szerdán részben a banki papírok többségének drágulására, amit a BNP Paribas vártnál kedvezőbb negyedéves eredménye váltott ki. Emelte a tőzsdemutatókat a bányaipari cégek részvényeinek az erősödése azután, hogy az ágazati Xstrata 10 milliárd dolláros vételi ajánlattal kereste meg a Lonmint.

A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 0,9 százalékos nyereséggel 1193,31 ponton zárt.

Szerdán a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 index 0,6 százalékos nyereséggel 5486,10 ponton zárt. A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 index 0,7 százalékos nyereséggel 6561,40 ponton végzett.

A tízmilliárd dolláros vételi ajánlatot tevő Xstrata árfolyama 1 százalékkal gyengült, míg a megkörnyékezett Lonmin részvényára 48 százalékkal drágult.

Erősödtek a banki papírok, miután a BNP Paribas a vártnál kisebb, 34 százalékos nettó profitcsökkenést jelentett a második negyedévről. A bank jelezte, hogy nincs szüksége tőkeemelésre pénzügyi helyzete erősítése céljából. A BNP Paribas árfolyama 5,1 százalékkal nőtt.

Banki hír volt az is, hogy a Commerzbank 6,4 százalékos második negyedévi adózott eredményemelkedésről számolt be. Ezt a kedvező hírt azonban ellensúlyozta, hogy a cég rontott éves kilátásán. A Commerzbank árfolyama 1,5 százalékkal csökkent.

Gyengült a ProSiebenSat műsorszolgáltató árfolyama, mert a második negyedévben 32 százalékkal csökkent éves szinten az adózott eredménye gyenge németországi teljesítménye hatására, illetve a SBS Broadcasting 3,3 milliárd euróért történt megvásárlása miatt.