Nincs meggykartell a GVH szerint

2008.08.06. 19:28

A piaci folyamatok nyomán alakultak ki a nyomott felvásárlási árak a meggypiacon, nem a feldolgozók vagy a felvásárlók kartellezése következtében - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

Ezért a versenyhatóság a mindkét termelői bejelentést elutasította, vizsgálat a meggykartell ügyében nem indul - közölte szerdán a GVH.

A GVH-hoz két bejelentés is érkezett a meggypiacon tapasztalható anomáliák miatt.  Az egyiket a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) tette hét vállalkozás ellen. Az érdekképviselet beadványa szerint hét vállalkozás és más, nem nevesített feldolgozók és felvásárlók a versenytörvényt megsértve összehangolták felvásárlási áraikat, emiatt alakult ki országosan az 50-60 forintos kilónkénti ár. A bejelentő szerint az idei nyomott felvásárlási árakkal a feldolgozók tavalyi veszteségeiket kompenzálják, 2007-ben ugyanis a meggy felvásárlási ára országosan 200 forint körül alakult kilónként. A Magosz szerint felmerül a gyanú, hogy a hazai feldolgozók visszaélnek gazdasági erőfölényükkel.

A másik bejelentő Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Agrárkamara volt. A köztestület szerint tíz vállalkozó és egy egyéni vállalkozó és több nem nevesített feldolgozó Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén összehangolta felvásárlási árait. A vállalkozások a kamara szerint napi kapcsolatban vannak egymással, felosztják a piacot, a meggy felvásárlási árát mesterségesen alacsonyan tartják. A megyében a meggy felvásárlási ára 50-60 forint volt kilónként. A bejelentő szerint a felvásárlók visszaéltek piaci erőfölényükkel.

Tavalyi eladatlan készletek nyomják le az idei árat

A versenyhatóság a piacelemezés során megállapította, hogy a hazai meggytermés hozzávetőlegesen 80 százalékát exportálják, a kivitel közel 70-80 százaléka meggybefőtt formájában, esetleg közvetlen fogyasztásra megy, a legnagyobb felvevőpiac Németország.

Tavaly a fagykárok miatt kevesebb meggy termett, közel 46 ezer tonna, így 200-220 forint/kilogramm felvásárlási ár alakult ki. A 2008. évi meggy-felvásárlási szezon  június közepén kezdődött és július közepén fejeződött be. A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstól (a továbbiakban: FruitVeb) származó adatok szerint csaknem 59 ezer tonna meggy termett. Országosan átlagosan 75-80 forint/kilogramm áron lehetett a meggyet feldolgozói telephelyen értékesíteni. A feldolgozók - attól függően, hogy maradt-e tavalyi készletük, illetve milyen mennyiségben - 60-100 forint/kilogrammos áron vásároltak. A nem közvetlenül feldolgozónak történő értékesítés esetén azonban - a felvásárló közvetítő szerepe miatt - alacsonyabb, körülbelül 50-60 forint/kilogramm felvásárlási ár alakult ki. A közvetlen étkezési célra értékesített meggy felvásárlási ára ugyanakkor magasabb volt, az ár 120-150 forint/kilogramm között mozgott. A lé és velőfeldolgozáshoz felhasznált cigánymeggy felvásárlási ára is kedvezőbb volt, megközelítőleg 90 forint/kilogramm.

Nem kirívóan alacsony az ár a korábbi évekhez képest

A GVH táblázatba foglalta 2001-től a meggytermés illetve a kompótmeggy felvásárlási árát, amelyből az látható, hogy az idei termésnél nagyobb csak 2004-ben és 2006-ban volt, akkor a felvásárlási ár 77 forint illetve 119 forint volt kilogrammonként, szemben az idei 80 forinttal.

A GVH bemutatta a Magosz által bejelentésében összegyűjtött hét vállalkozás felvásárlási árait, amelyek 50-108 forint között ingadoztak, a szabolcsi agrárkamara által összegyűjtött felvásárlási árak pedig 35-168 forint közé estek.

Konkrét áregyeztetésről egyik bejelentőnek sem volt tudomása, erre utaló körülményt nem tárt fel a GVH. Az adatokból szerint a felvásárlók árai jelentős szóródást mutattak és jellemzően napi szinten változtak.

A vizsgálat szerint  az árszint idei csökkenése nem a felvásárlók kartellezésének, sokkal inkább a piaci folyamatoknak köszönhető, amelynek egyik eleme, hogy az átlagos termés ellenére túlkínálati piac alakult ki az új ültetvények termőre fordulása miatt.

Az alacsony ár másik okára a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adott információt: eszerint a német kiskereskedelmi láncok  2008-ban közel 0,5 eurót adtak egy üveg meggybefőttért, amiből  80 forint/kilogrammos felvásárlási ár következhet.

Felmerült az is, hogy a tavalyi, magasabb árú alapanyagból, nagyobb önköltséggel készült késztermékből nagyobb készletek maradtak vissza, így tulajdonképpen az vezetett az alacsonyabb felvásárlási árakhoz, hogy a feldolgozók így akarják kompenzálni veszteségeiket. A kereskedelmi vállalkozásoknál lévő készletekről, azok mennyiségéről nem áll adat rendelkezésre. Becslések szerint azonban a magyarországi feldolgozóknál megközelítőleg 20-25 millió eladatlan üveg meggybefőtt lehet, ami a tavaly legyártott mennyiség közel fele. A GVH által beszerzett adatok szerint is több feldolgozó rendelkezik eladatlan készletekkel. A visszamaradt készletek szintén hozzájárulhattak a kereslet visszaeséséhez, az idei alacsonyabb felvásárlási árhoz.

Mivel az eladatlan magyar készletek ténye a németországi vevők előtt is ismert volt, ez szintén hathatott az idei évi késztermékre vonatkozó vételár kalkulációjukra, illetve ajánlatukra.

Az alacsony felvásárlási árhoz a forint árfolyamváltozása is hozzájárul: a feldolgozó-vevő közötti szerződéseket általában május-júniusban kötötték meg, a forint pedig azóta erősödött. Ez szintén néhány százalék árcsökkenést eredményezhetett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK