Augusztus közepén befejezi működését a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE). Az ügyfelek ugyanakkor a harmadik negyedév végéig, sőt egy részük az egész évre előre befizette kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díját az egyesület felé - áll a CLB közleményében.

Szakértők szerint kevés az esély arra, hogy a MÁV ÁBE ezeket az összegeket vissza tudja fizetni az ügyfeleknek. Azoknak a magánszemély autósoknak azonban, akik a biztosító megszűnése miatt kötelező biztosításukat átkötik a CLB www.biztositastipp.hu oldalán, valamint 2009-ben is a CLB-re bízzák a kötelező biztosításuk gondozását, az alkuszcégtől visszakapják a fenti tartozás felét.

A MÁV ÁBE meg nem szolgált díjainak (vagyis a 2008. augusztus 15-e utáni időszakra befizetett díjak) visszafizetését az egyesület alapszabálya írja elő. Mivel azonban először a károkat kell rendezni, erre valószínűleg nem marad pénze a MÁV Biztosítónak.

A CLB magánügyfelei azonban akár a teljes összeget is visszakaphatják. Ennek feltétele az, hogy nem csupán a kötelező, hanem a casco vagy lakásbiztosításuk egyikét is a társaságon keresztül kötik meg a számukra legkedvezőbb feltételeket kínáló biztosítóval a www.biztositastipp.hu oldalon.

Többen vállalják a kármentességet, mint az egyesületeket

A CLB által kezelt - és mind a 14 biztosító ajánlatait kínáló - www.biztositastipp.hu oldalon eddig kezdeményezett szerződéskötések alapján megállapítható, hogy dacára a biztosító egyesületek alacsony díjajánlatainak, a legtöbb korábbi MÁV-os ügyfél - a szerződők 26,3 százaléka - a Genertelre váltott.

Mindezek az autósok egyben vállalták azt is, hogy ha kárt okoznak, megugrik a biztosításuk díja. Mivel ezt a kockázatot ezúttal csak néhány hónapra kellett vállalni, a jelek szerint ez a feltétel nem riasztotta el az ügyfeleket.

A második helyen a K&H szerepel 18,4 százalékkal, ezt a biztosítót követi fej-fej mellett a Köbe (14,2 százalék), az Aegon (14 százalék), valamint - előbbiektől már jóval lemaradva - a TIR (5,6 százalék). Fentiekből jól látható, hogy - miközben az élen két biztosítótársaság szerepel - az ügyfelek bizalma alapvetően továbbra sem rendült meg a biztosítási egyesületekben.