Csökkent a védett betétek aránya

Vágólapra másolva!
Már második éve csökken az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosított betétek aránya az alap tavalyi évről szóló jelentése szerint. A leggyorsabban a 6 millió forint feletti betétek növekedtek, különösen a bankoknál.
Vágólapra másolva!

A hitelintézeteknél elhelyezett összes megtakarítás 2007 elején 13 491 milliárd forintot tett ki, több mint 2018 milliárd forinttal - 18 százalékkal - nőtt egy év alatt. A megtakarítások mintegy 91 százalékát változatlanul a bank- és lakás-takarékpénztári szektorban, 9 százalékát pedig a szövetkezeti szektorban fialtatták. A megtakarítási állomány növekedésében a banki kötvények mintegy 40 százalékos bővülése volt a meghatározó, a betéti termékek állománya átlag alatt 15 százalékkal növekedett.

Új, kombinált megtakírítások jelentek meg

A biztosított betétállomány ugyanebben az időszakban mintegy 1094 milliárd forinttal emelkedett. Az OBA által biztosított betétek aránya a jelentés szerint második éve csökken: a csúcsnak számító 2005. évi 82,3 százalék után 2006 elejére 80,7, majd 2007 elejére 76,8 százalékra mérséklődött. Az átrendeződést a jelentés az értékpapír, azon belül az újonnan megjelent vegyes - tőkepiaci instrumentumokkal kombinált - megtakarítási formák elterjedésével magyarázza. Az állam által garantált megtakarítások aránya is mérséklődött - a 2006. év eleji 1,5 százalékról 0,9 százalékra.

A nem biztosított megtakarítások így a 2006. év eleji 17,8 százalékkal szemben 2007 elején már 22,3 százalékot tettek ki. A bankoknál ennél magasabb (35,2 százalék) a védelmet nem élvező megtakarítások aránya, a takarékszövetkezeteknél és hitelszövetkezeteknél kedvezőbb a helyzet (2,6 százalék).

A 6 millió forint feletti betétek nőnek leginkább

A jelentésből kiderül: a vizsgált időszakban az 1 millió forint alatti betétek szinte alig nőttek (0,4 százalék), míg a 6 millió forint feletti betétek 18 százalékos növekedése jóval meghaladta a biztosított betétállomány bővülését (11,8 százalék). A jelentés szerint ezzel magyarázható, hogy az átlagos betétnagyság dinamikusan, 708 ezerről 832 ezer forintra emelkedett. Az 1 és 6 millió forint közötti betétosztályba tartozó betétek kis mértékben (5,5 százalék) növekedtek.

A betétek koncentrációja a legalacsonyabbtól a legmagasabb betéti osztály felé különösen a bankoknál nőtt, ahol a betétek 66 százaléka már a legmagasabb betéti osztályba tartozik. A takarékszövetkezetek esetében a betétek 76 százaléka az alsó és középső betéti osztályba esik, tehát a betétek OBA védettsége ebben a szektorban továbbra is kedvező, bár az előző évhez képest arányuk ott is csökkent.

Csak a betétek 40 százaléka védett

Az OBA elméleti kártalanítási kötelezettsége a biztosított állomány bővülése alapján 12 százalékkal emelkedne, ezt azonban csökkenti a kártalanítás személyenkénti és hitelintézetenkénti értékhatárának figyelembevétele (2004. május 1. óta 6 millió forint, az 1 millió forint feletti betétrészre pedig 10 százalékos önrész van). Az OBA tényleges kártalanítási kötelezettsége így 2007-re 184 milliárd forinttal növekedett, és 5288 milliárd forintot tett ki.

Az egyre szűkülő állami garanciát is figyelembe véve az egy évvel korábbi 46 százalékkal szemben 2007-ben a hitelintézeti megtakarítások 40,1 százalékára terjedt ki az OBA és az állam kártalanítási, illetve garanciális kötelezettsége.Ebből 39,2 százalék az alap, 0,9 százalék az állam kötelezettsége.