Csökkenéssel nyitott a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 40,12 pontos csökkenéssel, 21 465,87 ponton nyitott csütörtökön, ami a szerdai záró értékéhez képest 0,19 százalékkal gyengülés.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank és a Bank of England kamatdöntő ülése határozhatja meg a kereskedést, a döntés kora délutáni bejelentése előtt kivárás lehet a részvénypiacon - mondta Illés László, a QUAESTOR Zrt. elemzője. Hozzátette, hogy mindkét banktól a kamatszint tartását várják a piacok, ám a döntést követő kommentárok hatással lehetnek a kereskedésre.

A szerdán 6,3 százalékkal zuhanó Mol árfolyamában az elemző szerint elképzelhető egy kisebb korrekció fölfelé. Megjegyezte, hogy jórészt egy nagy külföldi alap eladásai miatt esett a papír, és a korrekcióra abban az esetben van esély, ha elfogytak e befektető megbízásai.

Az Egis és a Rába gyorsjelentésével kapcsolatban elmondta: az Egis eredménye egy hajszállal jobb lett a vártnál, a Rábának pedig kiugróan magas lett a profitja, de ez a pénzügyi eredménynek tudható be, üzemi szinten a cég eredményei elmaradtak a várakozástól.

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline vezető elemzője szerint a Magyar Telekom eredménye csak látszatra tűnik jónak, a magas profitot ugyanis technikai és egyszeri tételek hozták, ezeket leszámítva inkább negatív a kép. Ráadásul a befektetők egy része arra számított, hogy a féléves eredmények tükrében a menedzsment megemeli az egész évre szóló, meglehetősen visszafogott terveket, erre azonban nem került sor, így elképzelhető, hogy a gyorsjelentés csalódottságot vált ki a piacon.

A BUX szerdán 232,06 pontos, 1,07 százalékos csökkenéssel, 21 505,99 ponton zárt. A részvénypiac forgalma 44,2 milliárd forint volt, a vezető részvények közül a Mol ára esett, az OTP és a Magyar Telekom erősödött, míg a Richter az előző napi árfolyamán zárt.

EKB kamatdöntésre vár Nyugat-Európa

Csütörtök reggel a nyugat-európai részvénypiacok eséssel kezdtek, elveszett az előző két üzleti nap nyeresége azután, hogy egyes biztosítótársaságok eredménye romlott és ez megfontolásra késztette a befektetőket az Európai Központi Bank és a Bank of England mai kamatdöntése előtt.

A piacon azt várják, hogy az EKB elnöke - a várhatóan a mostani 4,25 százalékos szinten maradó kamatdöntés után - utalást tesz majd a kamatmérséklés lehetőségére, amire az év vége felé vagy a jövő év elején kerülhet sor.

A belga-francia Dexia SA 7,6 százalékkal csökkent veszteséget okozó amerikai egységének, az FSA-nak az átalakításáról tett bejelentésére. Európa első számú biztosítótársasága, az Allianz 3,6 százalékkal esett azután, hogy feladta idei profitcélját, új közzétételétől pedig a mostani pénzpiaci zavarokra való tekintettel tartózkodott. A francai AXA biztosítótársaság viszont 5,5 százalékkal javult profitja vártnál kisebb csökkenésének hatására.

A Barclays bank 1,3 százalékkal esett azután, hogy első fél évi profitja 33 százalékos - vártnál kisebb - csökkenéséről adott hírt, összefüggésben 2 milliárd font értékű kétes eszköz leírásával.

A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 0,5 százalékos veszteséggel kezdett, és fél óra után 1187,52 ponton állt. Szerdán az index június 26 óta a legmagasabb szintjén zárt.

Csütörtökön a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 több mint 19 pontos veszteséggel kezdett, fél óra múlva 10,7 pontos veszteségnél járt.

A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 több mint 5 pontos csökkenéssel indult, fél óra múlva 10,04 pontos esésében volt.

Párizsban a CAC-40 több mint 6,8 pontos eséssel nyitott, fél óra múlva 7,51 pontos nyereségben volt.