Sok volt a morfin a magyar mákban

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió az élelmiszerekre és a takarmányokra vonatkozó Gyors Veszélyjelző Rendszerében (RASFF) tavaly 72 magyar vonatkozású értesítés volt - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH) csütörtökön az MTI-vel. Ez az esetszám kevesebb a tavaly előttinél, 2006-ban 88 értesítést kaptak.
Vágólapra másolva!

A magyar vonatkozású ügyeknél a bejelentést 29 esetben maga Magyarország tette meg, a többi esetben más tagállam által kifogásolt, magyar származású vagy Magyarországra is szállított termékek szerepeltek.

A 72 magyar vonatkozású bejelentésben érintett kifogásolt termék közül 57 származott más tagállamból vagy harmadik országból, 15 Magyarországról.

A 15 esetből 5 a mák magas morfintartalma miatti bejelentés volt. A többi bejelentésnél a kifogásolás oka idegen anyag (csattanó maszlag), növényvédőszer-maradék, nehézfém, mikotoxin, nem engedélyezett anyagot tartalmazó termék és szalmonella volt - áll a közleményben.

Az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsvészjelző rendszerén keresztül tavaly minden korábbinál több, 2976 új bejelentés érkezett, amely az új bejelentkezésekhez csatlakozó későbbi utólagos információkkal együtt összesen 7354 ügyiratot jelentett.

Ez az előző évi 6840 ügyirathoz képest 7,5 százalékos emelkedést jelent. A 2976 új bejelentés közül 961 volt riasztás, tehát azonnali intézkedést igényelt a hatóságok részéről, mert a termék még forgalomban volt, 2015 esetben tájékoztatásul küldték meg az információt.

Kiemelt jelentőségű ügy volt a dioxinnal szennyezett guargumival kapcsolatos esemény, mely önmagában 135 utólagos ügyiratot, üzenetváltást igényelt. Ugyancsak nagy jelentőségű volt a melaminnal hamisított takarmányok ügye, amelyben házi kedvencek elhullása hívta fel a figyelmet egy egész világra kiterjedő hamisításra.