Egy hetük van a MÁV-osoknak a váltásra

Vágólapra másolva!
Több tízezren kezdeményezték már a biztosítóváltást a MÁV ÁBE kgfb-ügyfelei közül, de csak húszezer kérelmet fogadtak be eddig a biztosítók. Érdemes mielőbb váltani, mert az utolsó napokban valószínűleg nagy lesz a torlódás, a határidőből való kicsúszással pedig sok pénzt buknak az autósok. A jelek szerint egyébként a MÁV ÁBE-vel történtek nem vették el az emberek kedvét a biztosító egyesületektől.
Vágólapra másolva!

Egy hetük maradt a bajba jutott, ezért a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által megszüntetésre ítélt MÁV Általános Biztosító Egyesület ügyfeleinek, hogy másik biztosítónál kössenek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást. A PSZÁF döntése értelmében augusztus 15-ig kell ezt megtenniük, mert utána a MÁV ÁBE-biztosításuk megszűnik, tehát nem nyújt fedezetet.

Aki még nem kért ajánlatot más biztosítóktól, jó lesz, ha siet, mert az utolsó napokban egész biztosan rengetegen próbálnak majd szerződést kötni, mind a biztosítók ügyfélszolgálatán, mind az internetes alkuszoknál. A PSZÁF legutóbb csütörtökön közölt adatokat az átszerződőkről, eszerint a 195 ezer, a MÁV ÁBE-nél biztosított jármű tulajdonosa közül húszezer kérelmét fogadták be a biztosítók. Több tízezerre rúg azon átszerződési kérelmek száma is, amelyeket már benyújtottak az alkuszcégekhez vagy közvetlenül a biztosítókhoz, de még nem bíráltak el.

A kártörténeti igazolást nem kötelező bemutatni

Úgy tűnik tehát, a biztosítótársaságok és az alkuszok a jövő hét közepén nagy rohamra számíthatnak, ami természetesen az ügyfeleknek is kellemetlenséget okozhat. A PSZÁF mindenesetre kezdeményezte, hogy a MÁV ÁBE ügyfélszolgálati irodái meghosszabbított nyitva tartással működjenek.

Binder István, a felügyelet szóvivője elmondta, az átszerződéskor az ügyfeleknek elég az új biztosítónál egy igazolást bemutatni arról, hogy befizették az aktuálisan esedékes díjat a MÁV ÁBE-nél, amit csekkel vagy átutalási igazolással tehetnek meg. Ám ha megkapták a kártörténeti igazolásukat, akkor azt is célszerű bemutatni az új biztosítónál - tette hozzá.

A nagy biztosítótársaságok - néhány kivételtől eltekintve - még nem közöltek statisztikákat az átszerződésekről. A Köbe az átszerződési időszak kezdete, 2008. július 31. óta összesen, mintegy 2000 új ügyfelet szerzett a MÁV ÁBE biztosítottjai közül - közölte Nógrádi Jutka, az egyesület sajtófőnöke.

Maják Viktor, az Union Biztosító sajtófőnöke annyit árult el, hogy elsősorban a budapesti irodáikban volt élénk az érdeklődés, közvetlenül az Union Biztosítónál pedig több száz kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás átkötését bonyolítottak le eddig.

Eltérő tapasztalatok az internetes alkuszoknál

Az internetes alkuszok tapasztalatai eltérőek a legnépszerűbb biztosítók élcsoportjáról. Rácz István, a Biztosítás.hu Kft. ügyvezetője az MTI-nek azt mondta, a K&H Biztosító az új szerződések 22,5 százalékát, a Közlekedési Biztosító Egyesület (Köbe) 21 százalékát, a Genertel 19 százalékát, az Aegon 16,5 százalékát, illetve az Allianz és az Union egyaránt 7-7 százalékát tudhatja magáénak.

Rácz István érdekesnek nevezte, hogy a MÁV ÁBE volt ügyfeleinek több mint ötöde ismét egy egyesületnek szavazott bizalmat. Cége ugyanakkor közleményben tudatta, hogy a TIR Biztosítónál jelenleg folyó, a tartalékok megfelelősségéről szóló PSZÁF-vizsgálatok befejezéséig, a TIR kötelező biztosítását nem ajánlja az autósoknak.

A Netrisk statisztikái azt mutatják, hogy a biztosítóválasztásban az ár ugyan nem az egyetlen szempont, de meghatározó tényező maradt: a MÁV Biztosítónál történtek nem riasztották el az autósokat a biztosítási egyesületektől.

Sőt, míg a Köbét a múlt évi kgfb-kampányban az ügyfelek 6,3 százaléka választotta, az egyesület részesedése az új kötésekből most meghaladja a 11 százalékot. A TIR biztosítási egyesületet választók aránya kisebb mértékben ugyan, de szintén emelkedett: 5,2 százalékról 6,9 százalékra.

Eközben a két piacvezető biztosítót, a Generalit és az Allianzot kisebb arányban választják, igaz, nagyobb arányban annál, mint amit tarifáik indokolnának. Az Allianz részesedése a múlt év november-decemberi 11 százalékkal szemben most 7,3 százalék, míg a Generalié az akkori 5,6 százalékhoz képest 2,1 százalék - számolt be a Netrisk.

A CLB alkuszcégnél a legtöbb korábbi MÁV ÁBE-s ügyfél - a szerződők 26,3 százaléka - a Genertelre váltott. A második helyen a K&H szerepel 18,4 százalékkal, ezt a biztosítót követi, fej fej mellett a Köbe (14,2 százalék), az Aegon (14 százalék), valamint a TIR (5,6 százalék).

Aki elmarad a díjjal, elveszti a bónuszát

A Biztosítás.hu közleményében arra figyelmeztet, hogy akik a megszabott határidőig nem szerződnek át, azoknak augusztus 16-tól egészen addig nem lesz fedezetük, amíg ezt meg nem teszik, de ennek ellenére Mabisz-díjat kell fizetniük erre az időszakra. Sőt, mint a rendőrség megerősítette, augusztus 16-tól jogellenes a MÁV ÁBE-náé biztosított járművek közlekedése. Ha a tulajdonos nyolc napon belül nem igazolja a kgfb fedezetének fennállását, hivatalból elrendelik a gépjármű kivonását a forgalomból.

Szintén ráfizetnek, akik augusztus 15-ig nem fizetik meg maradéktalanul a MÁV ÁBE-nek a harmadik negyedéves díjukat. Ők ugyanis elveszítik a bónuszukat, és automatikusan A00-s kategóriába kerülnek. Mivel a szerződéskötéskor igazolniuk kell, hogy meddig fizették meg díjukat a MÁV ÁBE-nek, az új biztosító nemcsak a saját maga által fedezett időszakot számlázza majd nekik, hanem az elmaradt díjat is, amit a MÁV ÁBE-nek nem fizettek meg. Ezt azonban már a saját - a MÁV ÁBE díjánál vélhetően drágább - tarifával teszi.

Érdemes tehát kifizetni mindenkinek a harmadik negyedéves díjat még a MÁV által kiadott csekkre, már csak azért is, mert a bónusz elvesztésével sokkal többet lehet bukni, mint amennyi a MÁV ÁBE által már nem biztosított, augusztus 16. és szeptember 30. közötti időszakra eső díj - hívja fel rá a figyelmet a társaság.

A 2008-as év hátralévő részére az autósoknak mindenképpen a most kiválasztandó új biztosítójuknál kell maradniuk. Szabadon dönthetnek ugyanakkor a novemberi váltási időszakban arról, hogy 2009-re is ugyanannál a biztosítónál kívánnak-e maradni, vagy a meghirdetett tarifákat áttekintve, másik biztosítót választanak.

A Biztosítás.hu az [origo] szolgáltató partnere.