Drágább az osztrák étel a németnél

Vágólapra másolva!
Majdnem ötödével többe kerül jó pár alapvető élelmiszer Ausztriában, mint a szomszédos Németországban - emeli ki az osztrák sajtó egy helyi kamarai felmérés eredményét értékelve. Mi több, az osztrák árhátrány egyre jelentősebb.
Vágólapra másolva!

A Der Standard című lap példaként hozza fel a sört, ami nagyjából kétszer annyiba kerül egy bécsi szupermarketben, mint a határ német oldalán fekvő Passau városában. Érdemes oda átrándulni vajért is, ami csaknem 40 százalékkal olcsóbb, mint Ausztriában, míg a tej harmadával kerül kevesebbe.

Összesen 14 élelmiszert vizsgáltak, és megállapították: nem az adók eltérésből fakad a különbség, mert a nettó árak összehasonlítása után is Ausztria - az élelmiszerkosár alapján - 16 százalékkal drágább.

A különbség azzal együtt fennáll, hogy Ausztriában több cikk ára júniusról júliusra mérséklődött, így kiemelkedően a burgonya, 19 százalékkal. A vaj és az étolaj viszont 3-4 százalékkal drágult.

Egyes élelmiszerek ára több mint felével emelkedett egy év alatt Ausztriában. Az osztrákok az étolajnál 77 százalékos drágulást mértek, de egyes száraztészták esetében is 54 százalékot. A liszt ötödével kerül többe, mint tavaly nyáron.