Az uniós ellenálláson bukott el az OMV

Vágólapra másolva!
Jórészt az OMV vezetése a hibás azért, hogy az osztrák csoport visszakozott a Mol átvételének ügyében - írta a Die Presse csütörtökön. S ez már nem az első kudarca a vezetésnek, miután 2006-ban nem sikerült a fúzió az osztrák villamosipari társasággal (Verbund) sem igaz, az a hazai belpolitika ellenállásán bukott meg - szögezi le a lap.
Vágólapra másolva!

Arra számíthatott az OMV vezetése, hogy Budapest ellenáll, és az sem kifogásolható, hogy a társaság - miután békés úton nem sikerült az ügyet előbbre vinni - keményebb módszerekhez folyamodott, hiszen a nemzetközi gazdaság világában nem karitatív szempontok érvényesülnek, hanem kőkemény a verseny, s egy ellenséges átvétel is lehet sikeres. Az előkészítés azonban több mint hiányos volt - írja a lap.

Mindamellett a lap megállapítja, hogy az akció végtére is nem a "pannon blokádtechnikán" bukott el, hanem az EU ellenállásán. Az OMV azonban ahelyett, hogy idejében támogatást keresett volna Brüsszelben a magyarok olykor hajmeresztő módszerei ellen, még az EU versenyjogi aggályait sem tudta megfelelően eloszlatni. Márpedig, ha ezeket az aggályokat nem sikerül az OMV számára elfogadható áron tisztázni, akkor az egész ügyletre fordított kiadásokat eleve meg lehetett volna spórolni - olvasható a lapban.

A Der Standard is elsősorban azt emeli ki, hogy az ügy igen kínos Wolfgang Ruttersdorfer OMV-vezér számára. A lap azt írja, hogy a bécsi üzemanyag kereskedők kizárólag magukra és a társaság profitjára gondoltak, a fogyasztókra azonban nem, míg Brüsszel éppen a fogyasztókra gondolva húzta keresztül az OMV számításait.