Rossz eredmények gyengítik a tőkepiacot

Vágólapra másolva!
Csütörtökön csökkenéssel indult a kereskedés a New York-i tőzsdén, elsősorban azért, mert hat éves csúcsra emelkedett az Egyesült Államokban a munkanélküli segélyért először folyamodók száma, csalódást keltő forgalmi adatokat tett közzé a Wal-Mart Stores, a világ legnagyobb áruházi lánca, és az AIG biztosító igen rossz negyedévet zárt.
Vágólapra másolva!

A kereskedés indulásakor a DJIA mutató 1,07 százalékkal, a Nasdaq composite 0,85 százalékkal csökkent. Nagyjából negyed óra múlva a DJIA 1,27 százalékos, a Nasdaq technológiai piac mutatója 0,70 százalékos csökkenésnél járt.

Szerdán a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 1,2 százalék (28,54 pont) emelkedéssel 2378,37 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 11 656,07 ponton zárt 0,3 százalék (40,30 pont) növekedéssel.

A csütörtöki amerikai tőzsdenyitáskor a nyugat-európai részvényindexek is csökkentek: a londoni FTSE-100 0,28 százalékkal, a frankfurti DAX-30 0,34 százalékkal esett.

A Brent kőolaj 1,62 dolláros emelkedéssel 119,72 dollárnál járt, az amerikai WTI 2,16 dollárral 120,74 dollárra nőtt. Az euró 1,5398 dollárt ért az amerikai tőzsde nyitásakor.

Az amerikai határidős indexek csütörtökön lefelé mozdultak, mert az American International Group Inc biztosító nagy vesztesége felerősítette azokat az aggályokat, melyek a hitelválság pénzügyi szolgáltató cégekre és a gazdaság egészére gyakorolt hatásával kapcsán fogalmazódtak meg. A hatást erősítette a kedvezőtlen munkanélküliségi adat is.

Két napos derűs időszak után a befektetőkre kedvezőtlenül hatott az is, hogy a Wal-Mart Stores Inc bejelentette: összehasonlítható júliusi eladásai júliusban csak 3 százalékkal emelkedtek, azaz elmaradtak az előzetes várakozásoktól, ami arra utal, hogy a fogyasztók a lakások értékvesztése és a magas üzemanyagárak mellett óvatosabbá váltak.

A világ legnagyobb biztosítójának számító, szerdán 5,36 milliárd dolláros veszteséget jelentő AIG árfolyama több mint tíz százalékkal zuhant már a nyitást megelőző elektronikus kereskedésben is; a szintén világelső kiskereskedelmi lánc, a Wal-Mart részvénye valamivel több, mint három százalékot vesztett értékéből.

Az AIG eredménye nagy nyomást fejt majd ki a pénzügyi ágazat egészére, miután európai versenytársa, az Aegon hasonló, eredményének jelentős csökkenését tartalmazó beszámolót hozott nyilvánosságra.

A makroadatok közül ma a folyamatban lévő lakáseladások statisztikája és a munkanélküli segélyt első alkalommal kérelmezők száma adhat kapaszkodót a befektetőknek. A kérelmezők száma a múlt heti 448 ezerről 455 ezerre emelkedett; ez az érték több mint hat esztendeje a legmagasabb.

A határidős indexek közül az S&P 500 futures 8,60 ponttal csökkent, számított értéke alatt alakul; 88 pontot vesztett a Dow futures, 11 ponttal kerül alacsonyabbra a Nasdaq 100 futures.