A gyógyszeripar lassította a tőzsdezuhanást

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 227,44 pontos csökkenés után 20 969,58 ponton zárt pénteken. A csütörtöki záró értékhez képest ez 1,07 százalékos visszaesés.
Vágólapra másolva!

A részvénypiac forgalma 22,0 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest: a Mol, az OTP és a Magyar Telekom ára esett, míg a gyógyszergyártók papírjai erősödtek.

Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője szerint a gyógyszergyártók profitáltak abból, hogy a forint látványosan gyengült az euróval és a dollárral szemben is. Az OTP esését a kedvezőtlen nemzetközi piaci hangulatnak tulajdonította. Hozzátette, hogy a bankpapír árfolyamának további irányát a jövő héten várható gyorsjelentés fogja megmutatni.

A Mol semlegesen szerepelt, aminek oka a Raiffeisen elemzője szerint az, hogy a gyorsjelentés és az INA ajánlat előtt jelenleg kivárás érezhető a papír piacán. Megjegyezte, hogy az OMV ajánlatának visszavonása nem indokolt akkor esést, mint amekkorát kiváltott, így pozitív korrekciót vár az olajrészvény árfolyamában.

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője szerint az OTP esésében az orosz-grúz katonai konfliktusról szóló hírek is közrejátszottak, ennek nyomán erősödött az eladói nyomás a papír piacán. Hozzátette, hogy az orosz piacnak szintén kitett Raiffeisen Bank jegyzése Bécsben mintegy öt százalékkal esett, miközben a nyugat-európai piacokon a pénzügyi szektor részvényei általában pluszban voltak.

A gyógyszeripari papírok emelkedését a Concorde elemzője szintén a dollár euróval szembeni erősödésével, illetve a forint gyengülésével magyarázta, véleménye szerint ez a trend most tartósnak ígérkezik, és egyértelműen kedvez az exportorientált cégeknek.

Az OTP Bank részvényeinek árfolyama 279 forinttal, 3,81 százalékkal 7050 forintra zuhant. A bank részvényeivel 14,05 milliárd forint értékben kereskedtek

A Mol-részvények ára 95 forinttal 0,52 százalékkal 18 005 forintra csökkent, forgalmuk 4,10 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 794 forinton zárt. Ez 11 forintos, 1,37 százalékos visszaesés az előző napi záró értékhez képest. A távközlési papírok forgalma 1,15 milliárd forintot tett ki.

A Richter árfolyama 1070 forinttal, 3,41 százalékkal 32 425 forintra emelkedett. A részvényekkel 2,36 milliárd forint értékben kereskedtek

Az Egis-részvények ára 285 forinttal, 1,98 százalékkal 14 685 forintra nőtt, 59 millió forint forgalom mellett.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 13,44 ponttal, 0,58 százalékkal 2316,83 pontra mérséklődött.