Elérte a takarékbankokat az ingatlanválság

Vágólapra másolva!
Jelentős veszteségeket jelentett az öt legnagyobb amerikai takarékszövetkezet, a jelzáloghitelelekkel összefüggő értékpapírjai után. A Wall Street Journal értékelése szerint ez annak a jele, hogy az ingatlanpiaci zavarok már a legkevesebb kockázatot vállaló pénzügyi szektorra is kiterjednek.
Vágólapra másolva!

Az illetékes amerikai pénzügyi hatóság kimutatása szerint a takarékszövetkezetek együttesen 5,7 milliárd dolláros nem realizált veszteséget mutattak ki május végéig.

A lap idézi a felügyeleti hatóságot, amely szerint a veszteségek eltűnhetnek, ha majd a jelzáloghitel-piac stabilizálódik, továbbá, hogy a papíron kimutatott veszteségeik ellenére a takarékszövetkezetek stabilak, tőkeállományuk megfelelő. Egyes megfigyelők szerint viszont aggodalomra ad okot, hogy a takarékszövetkezetek alulbecsülik a jelzáloghitel-piaci gondok súlyát.

A kimutatásban szereplő öt nagy pénzintézet a következő: a U.S. Central Federal Credit Union, a Western Corporate Federal Credit Union, a Members United Corporate Federal Credit Union, a Southwest Corporate Federal Credit Union és a Constitution Corporate Federal Credit Union.