Kevesebb bor kerül idén a pincékbe

Vágólapra másolva!
Az előzetesen becsültnél kevesebb szőlő terem az idén, mivel az ültetvényekben jelentős kárt okozott a jégverés, illetve sok helyen elszaporodtak a kártevők is - tájékoztatta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A szakember kifejtette: pontos termésbecslés augusztus 15. után áll a szakértők rendelkezésére, azonban már látható, hogy a korábban becsült 4 millió hektoliternél kevesebb bor kerül az idén a pincékbe.

Ennek oka elsősorban az, hogy a csapadékos időjárás miatt a szőlőkben elszaporodtak a növénybetegségek, jelentős pusztítást végzett a tőkéken például a lisztharmat.

Emiatt a gazdálkodók átlagos növényvédelmi költségei is megemelkedtek mintegy 30 százalékkal. A jégverés is sokkal nagyobb területen és nagyobb károkat okozott az idén, mint a korábbi években.

Többek között Pannonhalma, Balatonboglár, valamint a kunsági borvidék északi része és Zala megye jelentős hányada is szenvedett a jégveréstől.

Jelentős borkészletek a HNT tudomása szerint már nincsenek a pincékben, mivel a múlt évben is a szokásosnál kevesebb szőlő termett, és mindössze 3,1 millió hektolitert készítettek a borászok.

Horváth Csaba szólt arról, hogy a szakmai szervezet arra kérte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot (FVM), fordítson különös gondot a külföldről érkező borok vizsgálatára.