Nem jut állami pénzhez Freddie és Fannie

Vágólapra másolva!
A kormányzatnak a törvényhozástól kapott felhatalmazás ellenére nem áll szándékában plusztőkét juttatni a Fannie Mae és a Freddie Mac jelzáloghitel-finanszírozójának - jelentette ki tegnap Henry Paulson pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A két pénzintézet a múlt hét végén a várakozásokat jóval meghaladó veszteséget jelentett be a második negyedévre: a Freddie Mac 821 millió, a Fannie Mae 2,3 milliárd mínuszt volt kénytelen elkönyvelni. A jelentős veszteség azzal a következménnyel jár, hogy kevesebb hitelt tudnak átvenni a jelzáloghiteleket nyújtó bankoktól, így kevesebb forrás jut a nehéz helyzetben lévő lakáspiac felélénkítésére és tovább emelkednek a jelzáloghitelért kért kamatok.

Tőkehelyzetük további romlásának megakadályozása érdekében a két pénzintézet máris közölte, hogy csökkenti a részvények után fizetett osztalékot és az üzemi költségeket.

Paulson ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a lakáspiaci válság a jövő évre is jócskán át fog húzódni. Az elemzők szerint a kormány végül kénytelen lesz mintegy 30 milliárd dolláros részvényvásárlással a két intézmény segítségére sietni.