Közpénzeket pancsoltak el a fürdők

Vágólapra másolva!
A Széchenyi terv keretében a vizsgált 17 egészségturisztikai beruházás megvalósítása nem volt tervszerű: a beruházók 94 százaléka eltért a benyújtott és elfogadott támogatási pályázatokban megjelölt terminusoktól, 53 százalékuknál változás következett be a műszaki tartalomban és 82 százalék tért el az előirányzott költségektől - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ).
Vágólapra másolva!

A gazdasági társaságok pontosabban tervezték meg a bekerülési költségeket, a növekedés náluk átlagosan 6,4 százalék, szemben az önkormányzati beruházások költségének 22 százalékos emelkedésével - írja a Napi Gazdaság.

A beruházások eredményeként a fürdőlétesítmények bruttó területe 1,8-szeresére, ezen belül a fedett területek aránya több mint kétszeresére nőtt, 79 új medence épült, befogadóképességük több mint kétszeresre, az egy látogatóra jutó költés átlagosan harminc százalékkal, a tényleges látogatószám összességében 43 százalékkal nőtt.

Eközben azonban a fürdők kapacitáskihasználtsága a 2002-es 41 százalékról 2006-ra 32 százalékra csökkent.

Privát ellenőrök, módosított szerződések

A számvevők szerint a beruházások megvalósításában részt vevők kiválasztásánál a tervezők, valamint a lebonyolítók és a műszaki ellenőrök esetében kevésbé érvényesült a nyilvánosság, a kivitelezők és szállítók 87 százalékát választották ki versenyeztetéssel.

A közbeszerzésieljárás-lefolytatási kötelezettségüknek a beruházók 31 százalékban nem tettek eleget. A versenyeztetés hiánya pedig akadályozta a közpénzek takarékos és átlátható felhasználását, valamint nem tette lehetővé a vállalkozók összeférhetetlenségének megállapítását.

A beruházások megvalósítása sem ment könnyen: a kivitelezésre kötött szerződések több mint kétharmadát módosították, amelyek 34 százalékánál az ÁSZ szerint nem támasztották alá megfelelően azok szükségességét.

A támogatások elnyerésére benyújtott pályázatok alapján az ellenőrzött szervezetek a tervezett 15,22 milliárd forint beruházási költségekhez 7,03 milliárd forint támogatást kaptak. A megvalósításnál a beruházások több mint háromnegyedénél megváltozott a pénzügyi forrásösszetétel, döntően a költségek növekedése miatt.

Pécsen sincs minden rendben

Az ÁSZ szerint a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2010 megvalósításához szükséges beruházások jelentős részénél az előkészítés a pályázatban tervezettnél lényegesen lassúbb. Az önkormányzat nem hozta meg időben a szükséges döntéseket, gyakoriak a szervezeti és személyi változások is - írja a Napi Gazdaság.

Az előkészítésre felhasznált források átláthatóságát nem biztosították. A projekt indulásakor nem jelölték ki a kormányon belüli koordinációt biztosító személyt sem. A számvevők szerint a várható gyorsítás ellenére a projektek egy része nem készül el 2010 elejére, ez pedig kérdésessé teszi az EKF magas színvonalon történő lebonyolítását.