A világ legrosszabb tőzsdéje az orosz

Vágólapra másolva!
A világ húsz legnagyobb tőzsdéje közül a harmadik negyedévben az orosz teljesített a legrosszabbul. A befektetők vesztesége június 30. óta 23 százalékos, de május 20-tól számítva majdnem 30 százalékot esett a moszkvai RTS index.
Vágólapra másolva!

A grúz válság, az olaj árának csökkenése, és az egyre szaporodó hatósági eljárások, különösen a Mecsel acélipari óriás elleni procedúra óvatosságra intheti az invesztorokat a Bloomberg hírügynökség elemzése szerint. Az orosz tőzsde az idei harmadik negyedévben a világ legrosszabbul teljesítő börzéje lett mindezek után, ha a húsz nagyobb értékpapírpiacot vesszük figyelembe.

A moszkvai RTS tőzsdeindex 23 százalékot esett június 30. óta. Bár Dmitrij Medvegyev orosz elnök leállította a Grúzia elleni támadást kedden, és így a börze 3,5 százalékot emelkedett, az eddigi veszteségek még így is a 20 legnagyobb börze közül az utolsó helyre rangsorolják a moszkvait - legalábbis a jelenlegi negyedévben. Azóta szerdán újabb 1,4 százalékkal estek a részvények, szerda délután, magyar idő szerint 15 óra 10 perckor 1779 ponton állt az index, amely május 20-án még 2487 ponton állt, június 30-án pedig 2318 pontot ért el. (Májushoz képest tehát nem 23, hanem 28,5 százalék a befektetők átlagos vesztesége az [origo] számításai szerint.)

Kifelé áll a befektetők rúdja

Az indexben szereplő 48 társaság értékelése 2006 márciusa óta a legalacsonyabb szinten áll. Több befektetési vállalat máris kivonulóban van a piacról, így tesz például a Firebird Management LLC, a Credit Suisse csoporthoz tartozó Clariden Leu és a spanyol óriásbank, a Banco Santander SA.

Az orosz kormány legújabb akciója, amely az acélgyártó Mecsel cég ellen irányul (monopolium-ellenes eljárást kezdeményeztek a társaság ellen), illetve a Grúzia elleni támadás megingatta a Bloomberg szerint a Medvegyev elnökbe vetett bizalmat is.

A grúzok elleni támadás a Szovjetunió összeomlása, 1991 óta az első nagyobb külföldi offenzíva volt Oroszország részéről. Ez rontotta a viszonyt Amerikával, és megingatta a befektetőket is. Augusztus 8. óta az RTS 2 százalékot esett, ekkor kezdődött a Grúzia elleni támadás. Az RTS Putyin elnöksége alatt, 2000-2008 között 14-szeres nyereségre tett szert - emlékeztet a hírügynökség.

A nyersanyagcégek húzzák le az indexet

Az OAO Rosznyefty és az OAO Lukoil, Oroszország legnagyobb olajtermelői húztak lefelé az indexet. A moszkvai központú társaságok 17 százalékot vesztettek június óta értékükből, miközben a nyersolaj 23 százalékot esett a júliusi 147 dolláros csúcsról. A Norilszk Nikkel, a legnagyobb orosz bányászati cég 26 százalékot esett amióta az ásványkincsek és más nyersanyagok indexe, a Reuters/Jefferies CRB Commodity Index 1980 óta a legnagyobb havi esését produkálta 1980 júliusa óta.

Az orosz tőzsdén minden részvény vesztett az értékéből, kivéve a szentpétervári OAO Polymetalt, amely Oroszország legnagyobb ezüsttermelője. A Putyin elnök által személyesen bírált, árfixálással megvádolt Mecsel acélgyártó pedig 41 százalékkal zuhant. Ez a cég a multimilliárdos Igor Zjuzin kezében van jelenleg. Sokan a Jukosz elleni eljárásokhoz hasonlították az orosz politikus fellépését. (A Jukosz vezére, Mihail Hodorkovszkij jelenleg nyolcéves büntetését tölti Szibériában.)