Recesszióba süllyedhet az észt gazdaság

Vágólapra másolva!
Tizennégy éves mélyponton van az észt gazdaság, ezzel újabb uniós ország süllyedhet recesszióba, a második a hitelválság kezdete óta.
Vágólapra másolva!

A gazdaság az előző negyedévhez képest 0,9 százalékkal zsugorodott a januártól márciusig tartó időszakban bekövetkező 0,5 százalékos visszaesést követően - olvasható a tallinni statisztikai hivatal honlapján. Az éves visszaesés 1,4 százalékos.

A világgazdaság egyre növekvő válsága, az erősödő infláció és az energiaár-sokk kergeti Észtországot a recesszibó - mondta Violeta Klyviene, a Danske Bank AS vezető balti elemzője egy telefoninterjúban.

A lassuló fogyasztás és a csökkenő ingatlanbefektetések visszavetették a balti államok (Észtország. Lettország, Litvánia) gazdaságát, az 2004-es uniós csatlakozáskor bekövetkező fellendülés után. A nemzetközi monetáris alap és más intézmények azt jövendölik, hogy a korábbi Szovjet Köztársaság 16,4 milliárdos gazdasága recesszióba rohan, mivel a fogyasztók kevesebbet költenek és az ingatlan árak is csökkennek.

Klyviene előrejelzése szerint, ebben az évben a gazdaság 1 százalékkal zsugorodik, ellenben a korábban jelzett 0,8 százalékkal. A Bloomberg közvéleménykutatásában résztvevő 6 közgazdász véleménye szerint 0,3 százalékos csökkenés várható.