Áramlik ki a tőke a befektetési alapokból

Vágólapra másolva!
A befektetési alapokból júliusban 14,5 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők, a pénzkivonást azonban 23 milliárd forint piaci hozam ellensúlyozta, így összességében egy hónap alatt 0,3 százalékkal nőtt az alapok vagyona, július végén 3019 milliárd forintot tett ki - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).
Vágólapra másolva!

Az előző hónapban 43 milliárd forint tőkét vontak ki az alapokból, míg a piaci teljesítmények további 36 milliárd forinttal csökkentették az összvagyont, ami így júniusban 2,6 százalékkal zsugorodott. Az év eleje óta 5,4 százalékkal csökkent az alapok összvagyona, míg a tavaly július végi értékhez képest 2,2 százalékkal nőtt.

Az idén júliusban 14 új alap indult, egy a futamidő végével megszűnt, a szövetség tagjai a hónap végén 381 alapot kezeltek.

A hónap során a legtöbb pénzt a kötvényalapokból vonták ki, de jelentős volt a tőkekivonás az ingatlanalapokból és a vegyes alapokból is, míg a pénzpiaci alapokból mérséklődött a pénzkiáramlás. Friss tőke érkezett ugyanakkor a részvényalapokba, továbbá folytatódott a garantált és a származtatott alapok vagyonának gyarapodása. A kötvényalapok vagyona júliusban 4,2 százalékkal 231 milliárd forintra zsugorodott, miután 16,6 milliárd forintot vontak ki ezekből. Emellett a kötvényalapok 6,4 milliárd forintnyi hozamot termeltek. Az ingatlanalapokból a múlt hónapban közel 11 milliárd forint távozott, míg az alapok vagyonát 4,1 milliárd forint hozam növelte. Összvagyonuk így júliusban 1,3 százalékkal 562 milliárd forintra csökkent.

A befektetők a vegyes (részvény és kötvény) alapokból 11,7 milliárd forintot vettek ki a múlt hónapban, míg a piaci teljesítmények 1,9 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát, amely így összességében 5,4 százalékkal csökkent, és július végén 170 milliárd forint volt.

Az összvagyonon belül a legnagyobb arányt képviselő pénzpiaci alapokból 2,3 milliárd forintnyi tőkét vontak ki, míg a hozamok 5 milliárd forinttal növelték a vagyont. A pénzpiaci alapok vagyona így egy hónap alatt 0,2 százalékkal növekedni tudott, július végén 1049 milliárd forintot tett ki. A részvényalapok júliusban 8 milliárd forint friss tőkét vonzottak, a piaci teljesítmények pedig további 2,6 milliárd forinttal növelték a vagyonukat, ami egy hónap alatt 7,6 százalékkal 310 milliárd forintra gyarapodott. Júliusban négy új részvényalap is indult, továbbá egy likviditási alapot ide soroltak át, egy zártkörű alapot pedig nyilvánossá alakítottak.

A nyilvános garantált alapok összvagyona júliusban 0,1 százalékkal, 499 milliárd forintra nőtt. A 2,6 milliárd forint friss tőke nagyrészt az új alapok hatása, a hónapban hat új garantált alap indult. A piaci teljesítmények 1,8 milliárd forinttal csökkentették az alapok vagyonát. A származtatott alapok júliusban 3,8 milliárd forint friss tőkét vonzottak, a hozamok pedig 740 millió forinttal növelték a vagyont. A származtatott alapok vagyona így 13,3 százalékkal nőtt, és a hónap végén 38,5 milliárd forintot tett ki.