Kiemelkedő a gabonatermés

Vágólapra másolva!
Kiemelkedő, 16 millió tonna körüli gabonatermés várható az idén Magyarországon, ez igen jó teljesítmény a tavalyi 9,6 millió tonnát követően - mondta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár elmondta: a nyári betakarítású gabonákból 8,6 millió tonna került a magtárakba, kukoricából pedig 8 millió tonna termésre lehet számítani. A minisztériumi vezető elmondta: őszi búzából az idén 5,6 millió tonnát arattak, 1,124 millió hektárról. Termésátlaga 2004-hez hasonlóan öt tonna felett volt országosan. Az őszi búza minősége 60 százalékban megfelel az étkezési követelményeknek, a fennmaradó hányad takarmányozásra megy. A termés minősége a vártnál valamivel rosszabb, ez az esős időjárás számlájára írható - tette hozzá az államtitkár.

Gőgös Zoltán szerint Magyarország 1,5 millió tonna búzát exportálhat az idén. A minisztériumi vezető utalt arra, hogy a termelők egyelőre kivárnak az eladással, mert várhatóan emelkedni fog a jó minőségű termény ára, mivel Európában a gabona minősége rosszabb a vártnál. A kivárásnak az államtitkár szerint nincs akadálya, ugyanis tárolási problémák nem nehezítik a gazdálkodók dolgát.

Gőgős Zoltán beszámolt arról, hogy a repce termőterülete megduplázódott az idén, elérte a 250 ezer hektárt. A hektáronkénti átlaghozam is európai szintű, meghaladja a 2,6 tonnát.

A sajtó számára rendelkezésre bocsátott adatok szerint őszi árpából az idén összesen mintegy 938 ezer tonna termett, míg rozsból több mint 117 ezer tonna. A tritikáléból 515 ezer tonna került a raktárakba, tavaszi árpából csaknem 520 ezer tonna. A szalma betakarítása mintegy 80 százalékos, összesen 1,3 millió hektáron végeztek ezzel a munkával. A tarlóhántással 70 százalékos arányban végeztek a gazdálkodók 1,33 millió hektáron.