Csökkent az olaj ára pénteken

Vágólapra másolva!
Pénteken a WTI tipusú nyersolaj ára több mint egy dollárral a 114 dolláros hordónkénti árszint alá csökkent. A befektetők arra számítanak, hogy az amerikai, és a többi vezető ipari ország gazdaságának lassulása a továbbiakban is a nyersolaj iránti globális kereslet csökkenésére hat majd. A japán, a német, a francia és az olasz gazdaság is lassult a második negyedben.
Vágólapra másolva!

Az erősödő dollár is támogatja a nyersolaj árának esését. A dollár pénteken 110 jenre, illetve 1,4780 euróra emelkedett.
A piac figyelmen kívül hagyja az orosz-grúz konfliktust és azt is, hogy a BP ugyan felújította a Grúzián át, a Baku-Tbiliszi-Erzurum közötti csővezetéken történő szállítást, de két csővezeték változatlanul üzemen kívül van.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolaj, a West Texas Intermediate a legközelebbi, szeptemberi határidőre péntek reggel hordónként (159 liter) 113,73 dollár volt a New York-i árutőzsde elektronikus jegyzésében, 1,28 dollárral olcsóbb a csütörtöki New York-i zárónál. Csütörtökön ez a kontraktus 99 centes eséssel 115,01 dolláron zárt.

Az etanolkeverésre alkalmas normálbenzin a legközelebbi, szeptemberi határidőre, péntek reggel gallononként (3,78 liter) 2,8880 dollár volt a Globexen, 1,02 dollárral olcsóbb a csütörtöki New York-i zárónál. Péntek reggel a földgáz millió brit hőegységenként (mmbtu, hozzávetőleg 28,264 köbméter) 8,029 dollár volt szeptemberre a Globexen, 0,107 dollárral olcsóbb a csütörtöki NYMEX-zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta a legközelebbi, szeptemberi határidőre péntek reggel 112,54 dollár volt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 1,14 dolárral olcsóbb a csütörtöki zárónál. Csütörtökön a Brent 83 centet gyengült. Az európai párlatkereskedelem számára irányadó, antwerpeni, rotterdami és amszterdami fizikai piacra (ARA) alapozott gázolajjegyzés a legközelebbi, szeptemberi szállításra csütörtökön későn tonnánként 1016,25 dollár volt az ICE-n, 2,75 dollárral olcsóbb a szerdai zárónál. Péntek reggel az arany unciája (31,1035 gramm) 796,1 dollár volt Londonban azonnalra vételi oldalon, 18,4 dollárral olcsóbb, mint csütörtökön későn.