Ma lejár a MÁV Biztosító engedélye

Vágólapra másolva!
A MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) volt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kötött tagjai közül mostanáig legföljebb egy-két tízezer tag nem szerződött át más biztosítóhoz - közölte pénteken a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője.
Vágólapra másolva!

A felügyelet egy korábbi döntésével augusztus 15-i hatállyal visszavonta a MÁV ÁBE tevékenységi engedélyét. Az augusztus 15-ig átszerződők pontos száma a jövő heti biztosítói összesítések után közölhető.

A MÁV ÁBE-tól kapott megbízás alapján a Hitelintézeti Felszámoló Közhasznú Társaság (Hitelintézeti Kht.) készíti el a vagyonleltárt, végzi a vagyonelszámolást, s ezen belül a biztosítási szerződésekből eredő kötelezettségek kielégítésének feladatát.

A MÁV ÁBE korábbi ügyfélszolgálati irodái a Hitelintézeti Kht. irányításával a továbbiakban is a megszokott helyszíneken és nyitva tartással fogadják a 2008. augusztus 15. előtt keletkezett károkra vonatkozó bejelentéseket, intézik az egyéb ügyeket.

A vagyonelszámolási eljárás eredményes lefolytatása érdekében az ügyfélszolgálatokon célszerű a még be nem adott igényeket mihamarabb, lehetőleg 2008. szeptember 30-ig bejelenteni.

Az egyesületi törvény és a MÁV ÁBE alapszabályának megfelelően a Hitelintézeti Kht. a biztosítási szerződésből eredő kötelezettségeket - a rendelkezésre álló eszközállomány mértékéig - egyenlő arányban elégíti ki, a pontos mértékről a Hitelintézeti Kht később ad tájékoztatást.

Ugyanilyen módon fizeti ki a további hitelezői követeléseket, osztja fel az esetlegesen fennmaradó vagyont. A MÁV ÁBE adatai szerint az egyesületet terhelő, bekövetkezett károk csak egy részére van meg a fedezet, a fennmaradó hányadot a károkozónak kell állnia.

Az átszerződéssel, kárrendezéssel és egyéb tudnivalókkal kapcsolatos további információk a PSZÁF honlapjának MÁV ÁBE - Információk menüpontjában, illetve a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) honlapján olvashatók.