Megtorpant a német gazdasági növekedés

Vágólapra másolva!
Noha az idei második negyedévben, négy év után először csökkent Németországban a bruttó hazai termék, pánikra semmi ok Michael Hüther a tekintélyes kölni gazdaságkutató intézet (IW) igazgatója szerint. A német gazdaság biztos lábakon áll, semmi nem indokolja a kereslet fellendítését célzó, rövid távú konjuktúraprogram beindítását - írta a szakértő a Handelsblatt című gazdasági-pénzügyi lap pénteki számában közölt elemzésében.
Vágólapra másolva!

A német kormány megbízásából dolgozó független szakértői tanács, az "öt bölcs" és a müncheni Ifo-intézet értékelése egybehangzóan azt mutatja, jó a német gazdaság termelékenysége - szögezte le Hüther.

A német külkereskedelmi kamarák körében végzett minapi felmérésből pedig az derül ki, hogy a kivitel jövőre is hozzávetőleg hat százalékkal fog emelkedni, vagyis alig marad el az idei exportnövekedéstől. Nem változik a világkereskedelemből való német részesedés mértéke, ez pedig azt mutatja, hogy továbbra is magas a német vállalatok versenyképessége - állapította meg a kutató.

Mint rámutatott, a gazdasági növekedés visszaesése ezen kívül kedvező munkaerőpiaci helyzetben következett be: Németországban 2006 óta erőteljesen nő a foglalkoztatottság. Kedvező körülményként értékelte a szakértő emellett a nyersanyagáraknak az elmúlt hetekben lezajlott korrekcióját (egy hónap alatt több mint 20 százalékkal, 150 dollárról 120 dollárra csökkent például a kőolaj világpiaci ára), amelynek nyomán csökken a központi bankokra nehezedő, kamatemelésre sarkalló nyomás. Úgyszintén pozitívum Michael Hüther szerint az amerikai dollár euróval szembeni erősödése.

Egy másik tekintélyes pénzügyi lap, a Financial Times Deutschland (FTD) ugyanakkor az esetleges technikai recesszió esélyeit latolgatva megjegyezte, a magas kamatláb megdrágítja a beruházásokat (az építőiparban már a negyedik egymást követő negyedévben csökkent a mértékük), a megrendelések pedig utoljára az 1992-1993-as recesszió idején estek vissza Németországban olyan jelentős arányban, mint idén április és június között.