A Vám- és Pénzügyőrség a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) működésével kapcsolatban folytatott nyomozás során a gyanúsítottak magánszámláján lefoglalt 666 millió forintot szerdán visszautalta az egyesület számlájára, és további több mint egymilliárd forint értékű vagyont foglalt le a gyanúsítottaknál - közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) az MTI-vel.

A további egymilliárd forintot meghaladó értékű vagyon készpénz, ingatlan és ingóság - válaszolta az MTI kérdésére Sípos Jenő, a VPOP szóvivője.

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a vámhatóság által biztosított vagyont az egyesület figyelembe vette akkor, amikor meghatározták, hogy összesen mekkora fedezet hiányzik a biztosítónál a kötelező-gépjárműfelelősség biztosítási ágazatnál. A PSZÁF szóvivője elmondta: az egyesületnél az eddigi 9 milliárd forintnyi, mintegy 10 ezer függő kár kevesebb, mint felére van fedezet.

A biztosító tevékenységét a PSZÁF 2008. augusztus 15-i hatállyal felfüggesztette. Az engedély visszavonásával augusztus 16-án nulla órától szűnik meg a MÁV ÁBE biztosítónál lévő autósok kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása.

A PSZÁF intézkedéseként a biztosítónak a Hitelintézeti Felszámoló Közhasznú Társaságot kellett megbíznia a MÁV ÁBE vagyonelszámolásával, amelynek egyik fő feladata a biztosítási szerződésekből eredő kötelezettségek kielégítése.

A PSZÁF felfüggesztő határozatának részletes indoklása szerint a MÁV ÁBE saját tőkéje 2008. június 30-án mínusz 5,555 milliárd forint volt. A biztosítástechnikai veszteség 2,635 milliárd forintot tett ki, ami mutatja, hogy díjbevételek nem fedezik a károkat és a működés költségét. A mérleg szerinti veszteség elérte a 2,133 milliárd forintot. A biztosítónak minimálisan 2,047 milliárd forint szavatoló tőkével kellett volna rendelkeznie a félév végén, ezzel szemben a szavatoló tőke mínusz 5,568 milliárd forint volt.