Milliárdos megtakarításra számít a BKV

Vágólapra másolva!
Mintegy 1,1 milliárd forintos megtakarításra számít a BKV Zrt. a fővárosi közösségi közlekedés átalakításától; az augusztus 21-ei, illetve a szeptember 6-ai kétlépcsős átállás pedig legfeljebb 250 millió forintba kerül - közölte a társaság forgalomirányításért felelős vezetője kedden az MTI kérdésére.
Vágólapra másolva!

Borbás Péter újságírók előtt arról beszélt, hogy az utóbbi évek legnagyobb járatátszervezését a városszerkezeti változások, az új lakóterületek kiépítése indokolta, valamint az, hogy megteremtsék az átszállás nélküli utazás lehetőségét. Jobban összehangolják majd a metró és az egyéb járatok menetrendjét.

Közölte azt is, hogy az esélyegyenlőség jobb érvényesítése jegyében a jelenleginél több vonalon futnak majd a mozgásukban korlátozottakat segítő alacsonypadlós járatok. Nem lesz ugyan több ezekből, de a járműveket "jobban szétterítik".

Szilágyi Károly elmondta, hogy a változásokról, útvonal-módosításokról, járatösszevonásokról, valamint járatszám-módosításokról kiadványt készíttettek 850 ezer példányban; ebből 250 ezret budapesti nyugdíjasoknak postáznak.

Több járatnak megváltoztatják a számát, hogy az európai gyakorlatnak megfelelően ne legyen azonos két, eltérő vonalon közlekedő járat számozása. A gyorsjáratok egységesen E jelzést kapnak, tehát nem lesz piros számozású busz; azt azonban nem tudták megmondani, emiatt átfestik-e a 7-es buszcsalád járműveit.

Az átszervezésnél szempont volt a költségtakarékosság is, így például egyes vonalakon és napszakokban kevesebb kocsival járnak majd a villamosok, vagy csuklós buszok helyett rövidebb kocsik járnak. Több mint négyezer táblát kicserélnek, és kétszáz megállóhelyet átalakítanak.

Szilágyi Károly közölte, hogy az átmeneti időszakra egy utasításban "maximális toleranciagyakorlásra" hívták fel az ellenőrök figyelmét. Feladatuk a csütörtök utáni napokban nem elsősorban a jegyek és bérletek ellenőrzése lesz, hanem a tájékoztatás az új közlekedési rendről; a BKV-nak 300 egyenruhás munkatársa lesz kint ebben az időszakban. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a BKV-nak négymillió utasa van, mindenkinek az igényét nem tudják kielégíteni.

Arra a kérdésre, mit tartanak a budafoki 141-es buszjárat új vonala, illetve megállói elleni tiltakozásról, a szóvivő azt mondta: az önkormányzattal konzultálva alakították ki a menetrendet. Mint hozzátette, a keddi demonstráción mindössze hárman jelentek meg, és tiltakozásul csak valamivel több mint száz aláírás gyűlt össze. Jelezte: ismereteik szerint a térségben több mint 2500 embernek jelent majd az új menetrend könnyebbséget.