Eladták a hitelválság első német áldozatát

Vágólapra másolva!
Az amerikai, dallasi székhelyű magántőke-befektető (private equity) cég, a Lone Star Funds megállapodott arról, hogy felvásárolja az IKB Deutsche Industriebank AG-t, amely a jelzálogválság első német áldozata volt - írja a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

Az IKB összeomlása a tulajdonos KfW csoportot igencsak kínosan érintette, hiszen a KfW egy német állami tulajdonban lévő fejlesztési bank, így természetesen komoly politikai visszhangot is keltett az ügy.

Most a Lone Star az IKB 90,8 százalékát szerzi meg a KfW-től, az árat azonban nem hozták nyilvánosságra. A dallasi cég nem új szereplő a német piacon, van már ott érdekeltsége a Corealcredit Bank AG révén. A Lone Star egyébként az RHJ International SA - ez Timothy Collins befektetési vállalata - konkurens ajánlatát ütötte ki a pályázaton.

A KfW 11 hónapja keres vevőt az IKB-ra, amely 2007-ben került finanszírozási nehézségekbe, miután amerikai jelzálog-alapú befektetéseket hajtott végre. Az amerikai piac összeomlása után a német bank is megingott. Ezek után a KfW elbocsátotta az IKB vezetőségét, élén Stefan Ortseifen vezérigazgatóval.

Konrad Becker, a müncheni Merck Finck & Co. szakértője szerint a Lone Star azért nyert az RHJ előtt a pályázaton, mert már volt német referenciája arra, hogy miként kell rendbe tenni egy bajba jutott pénzintézetet.

Az IKB összesen 15,1 milliárd dolláros leírásokat volt kénytelen elkönyvelni az amerikai jelzálogválságon, beleértve befektetési alapjait is - legalábbis a Bloomberg ennyire becsülte a német pénzintézet veszteségeit. A világ pénzintézetei összesen 504 milliárd dollárt buktak eddig a hitelkrízisen.