Almablokádot terveznek a gazdák

Vágólapra másolva!
Az ipari alma alacsony felvásárlási ára miatt tiltakozó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei almatermelők a korábbi tervekkel szemben nemcsak az Agrana Magyarország Kft. vásárosnaményi feldolgozóüzemét veszik blokád alá a jövő hétfőn, hanem ugyanennek a cégnek a kisvárda-anarcsi telepét is - közölte Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója az MTI-nek csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az agrár-érdekképviseleti vezető szerint a demonstráció kiterjesztésére azért van szükség, mert a gazdálkodók azt az információt kapták, hogy az Agrana vásárosnaményi telepe helyett hétfőtől kisvárda-anarcsi feldolgozójában akarja átvenni a feldolgozásra szánt almát. Ezért az almatermelők hétfőtől szeptember 15-ig - a vásárosnaményihoz hasonlóan - ezt a feldolgozót is blokád alá veszik.

A demonstráció pontos időpontjáról az almatermelők megbízottai még kedden este, gazdagyűlésen egyhangúlag döntöttek.

A szabolcsi almatermesztők tiltakozó akciójukkal azt szeretnék elérni, hogy az ipari alma kilójáért a feldolgozók legalább 30 forintos nettó árat fizessenek.

Budai Gyula jelezte, hogy a feldolgozóüzemekbe a blokád ideje alatt nem engedik be az almaszállítmányokat. Ezért arra kérik a helyi almatermelőket, hogy ne szedjék le, és ne szállítsák átvételre az almát, mert a szállítmányok nem juthatnak be a feldolgozókhoz a blokád miatt.

A Magosz már korábban arra kérte Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert: gyakoroljon nyomást a feldolgozókra, hogy kössenek megállapodást az almatermelőkkel.