Bernanke: Nehéz helyzetben az USA gazdasága

Vágólapra másolva!
Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke úgy ítélte meg, hogy az egy évvel ezelőtt kezdődött pénzügyi válság kezdi éreztetni hatását az amerikai gazdaság egészében, eddig nem tapasztalt nehéz feltételeket teremtett. Bernanke a pénzügyi rendszer megerősítésére szólított fel  nagy érdeklődéssel várt pénteki előadásában.
Vágólapra másolva!

Bernanke szerint a tavaly ilyenkor kirobbant pénzügyi viharok nem csitultak, hatásuk érezhetővé vált a gazdaság egészében, a gazdasági tevékenység lanyhulását idézte elő és növekvő munkanélküliségben jelentkezett. A FED elnökének értékelése szerint ehhez nagyon bizonytalan inflációs kilátások is járulnak, jóllehet estek a közelmúltban a nyersolaj- és a nyersanyagárak, és az áremelkedések üteme is mérséklődhet szerinte az idén és jövőre. Bernanke ígéretet tett arra, hogy a FED "a megfelelő módon cselekszik", hogy az inflációt kordában tartsa.

Bernanke a FED hagyományos éves, Jackson Hole-ban rendezett szimpóziumán a pénzügyi rendszer megerősítésére szólított fel. Egyebek között a csődtörvénynek, a hitelszerződési feltételeknek a módosítását javasolta, hogy ne ismétlődjék meg a nem banki intézmények túlzott hitelkockázat vállalásával összefüggő pénzpiaci válság.

Bernankenek az infláció várható enyhüléséről tett megjegyzése enyhítette az irányadó amerikai kamatok idei felemeléséhez fűződő várakozásokat, ami egyben csökkenti a dollár vonzerejét a befektetők körében. Az euró 1,4835 dollárra erősödött a Bernanke beszéde előtti 1,4815 dolláros árfolyamról.