Buffett: Értéktelen a Fannie és a Freddie

Vágólapra másolva!
Warren Buffett, a világ leggazdagabb embere szerint az amerikai jelzálogpiacon tevékenykedő két legnagyobb pénzintézetnek, a Fannie Maenek és a Freddie Macnek már nincs értéke.
Vágólapra másolva!

A játszmának vége - mondta a Berkshire Hathaway Inc. 77 éves elnöke pénteken a CNBC tévécsatornának adott interjúban. Szerinte a két pénzintézet az amerikai kormány korlátlan támogatását maga mögött érezve a kellő óvatosság nélkül nyújthatott hiteleket.

A Fannie Mae és a Freddie Mac részvényeinek árfolyama csütörtökön 20 éves mélypontjára esett a New York-i Értéktőzsdén egy spekuláció következtében, mely szerint az amerikai kormány segítsége ellenére is értéktelen marad a két pénzintézetet.

Az amerikai törvényhozás a múlt hónapban engedélyezte Henry Paulsonnak, az amerikai pénzügyminiszternek, hogy tőkéhez juttassa a két társaságot. Az ehhez szükséges összeg túllépheti a 6 ezer milliárd dollárt, ami az amerikai jelzálogpiac felét teszi ki.

A Fannie Mae és a Freddie Mac a piacinál alacsonyabb kamatok mellett nyújtott hiteleket, és a piacinál magasabb kamatot fizetett az általa kibocsátott kötvényekre, mert a szövetségi kormány állt mögöttük - mondta Buffett, akinek cége, a Berkshire Hathaway Inc. a Freddie egyik legnagyobb részvényese volt 2001-ig, amíg nyilvánvalóvá nem vált, hogy a pénzintézetnek nem megy elég jól.

A Fannie Maet az 1930-as években alapították, amikor a Franklin D. Roosvelt, amerikai elnök nevéhez kötődő "New Deal" elnevezésű gazdaságpolitika alkalmazásával javítottak az amerikai gazdaság és tőkepiac nehéz helyzetén. A Freddie Mac pedig 1970-ben kezdte meg működését, amikor a vietnami háború miatt volt a szokottnál rosszabb állapotban az amerikai gazdaság.