Népszerű az árverés a kórházakban

Vágólapra másolva!
A bezárt OPNI ingóságait is kalapács alá viszik, az aukción 40 millió forint bevételre számítanak. Ez a harmadik árverés, ahol bezárt kórházak eszközeit ajánlják fel megvételre. Az első árverésen a tervezett tízmillió helyett csak ötmillió forint jött be. A mostani aukción a legnagyobb érdeklődés az újraélesztő gép iránt mutatkozott, de a legtöbb licit az 550 ezer forintért meghirdetett, Wertheim páncélszekrényre érkezett - derül ki a pénteki Napi Gazdaságból.
Vágólapra másolva!

Golyóstollbetét tíz forintért és defibrillátor egymillióért. Sok más mellett ezekre is lehet licitálni mostantól szeptember 5-éig az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) honlapján. Az elektronikus árverésen csak a feltételeknek megfelelő, regisztrált szolgáltatók vehetnek részt - írja a Napi Gazdaság.

Ez már a harmadik olyan akció, amelyen a megszüntetett egészségügyi intézmények műszereit és berendezéseit viszik kalapács alá. A tavaly bezárt Svábhegyi Országos Gyermek Pulmonológiai és Fejlődésneurológiai Intézetben megmaradt ingóságok értékesítésével kétszer is próbálkoztak. Az első körben a várt tíz- helyett csupán ötmillió forint származott a licitből. Az árverésen húsz szolgáltató adott, összesen több mint ezer árajánlatot, köztük a Hospinvest által üzemeltetett Kiskunhalasi Kórház és a Semmelweis Egyetem.

Az eredménytelenségből okulva az EKI szélesítette a résztvevői kört. Míg először csak az egészségbiztosítóval szerződött fekvő- és járóbeteg szakellátók tehettek ajánlatot, addig a napokban zárult második fordulóban részvételi lehetőséget biztosítottak szinte valamennyi egészségügyi szolgáltatónak, alapítványoknak, patikáknak, sőt állatorvosoknak is. Kizárólag a kereskedőktől tagadták meg a licitálás jogát. A második forduló eredményeiről az EKI-ben még nem tudtak beszámolni, mivel most összegzik az ajánlatokat.

Az OPNI ingóságait érintő árverés kapcsán az intézetben elmondták: reményeik szerint legalább negyvenmillió forint gyűlik össze a csaknem 3600 tárgy értékesítéséből. Kalapács alá kerülnek a Lipót bútorai ugyanúgy, mint az orvostechnikai eszközök és konyhai berendezések. Az EKI honlapja alapján az egymillió forintért kínált újraélesztő készülékre voltak a legtöbben kíváncsiak, ám a legtöbb licit az első napon az 550 forintért meghirdetett Wertheim páncélszekrényre érkezett.

A felkínált tárgyaknak nincs felső korhatára, ezért lehetséges, hogy a jelentkezők muzeális orvosi eszközöket vásárolnak. A kalapács alá kerülő műszereket és berendezéseket - a licit előtt - szakértők nézik át. Elképzelhető, hogy amit a humán orvoslásban már nem tudnak használni, azoknak az állatorvosok még hasznát vehetik.

Több, lapunk által megkérdezett kórházigazgató is értelmetlennek találja az árverést, hiszen így a legtöbb esetben államilag finanszírozott intézmények vásárolják meg államilag finanszírozott intézmények egykori eszközeit.