Vágólapra másolva!
A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) részleges privatizációja mellett döntött a kormány az Új tulajdonosi program (ÚTP) keretében - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő pénteki online tájékoztatóján. Korábban egyébként az egész MVM csoport magánosítása került szóba, most viszont az arról leválasztott rendszerirányító kerülhet be az ÚTP-be.
Vágólapra másolva!

A Mavir eladása 2010. március 31-ig fokozatosan történik, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül - közölte a szóvivő. Az igazságügyi és rendészeti miniszter feladata lesz, hogy december 31-ig kidolgozza azokat a jogi megoldásokat, amelyek biztosítják, hogy a Mavirban senki ne rendelkezhessen a villamosenergia-piaci versenyt veszélyeztető befolyással.

A döntés célja, hogy a rendszerirányítási tevékenység váljon függetlenné a Magyar Villamos Művektől (MVM), ugyanakkor egyetlen piaci szereplő se szerezhessen meghatározó befolyást a Mavirban. Jelenleg a rendszerirányító az MVM tulajdonában van, ami piaci túlsúllyal és ezáltal a piaci verseny csorbításával jár, ezt pedig a lakosság érezheti meg az indokolatlanul magas áramárakban - magyarázta Budai.

A polgárosodás útja

Budai Bernadett elmondta, hogy a tervek szerint a Mavir egyike lesz azoknak a vállalatoknak, amelyeket a kormány bevon az Új tulajdonosi programba (ÚTP). A kormányszóvivő azt mondta, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök februárban azért hirdette meg a programot, hogy azok is tulajdonhoz jussanak, akiknek erre korábban nem volt lehetőségük, és akik a tulajdonszerzéssel elindulhatnak a polgárosodás útján.

Idén júniusban a kormányzat egyik illetékese még az egész MVM privatizációjáról beszélt. Akkor Tátrai Miklós volt pénzügyminisztériumi államtitkár, aki jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója, azt elemezte egy tőzsdekonferencián, hogy a kormány az elsők között akarja tőzsdére vinni a MVM-et az ÚTP keretében. Ám ehhez előbb még lehet, hogy le kell választani a villamosenergia-rendszer irányítóját, a Mavirt, és így a szabályozási környezeten is változtatni kell.

Változott a helyzet

Azóta változott a helyzet, hiszen a magyar tőzsde éléről lemondott Szalay-Berzeviczy Attila, aki magas állami kitüntetést kapott augusztus 20-án. A Wiener Börse jelentős térnyerése után Szalay-Berzeviczy kiállt a magyar tőzsde önállóságáért, távozása után elhalkultak a kormányzati bejelentések is a nagy állami cégek (autópályakezelő, Szerencsejáték Zrt., MVM) esetleges nyilvános részvénykibocsátásáról, a pesti tőzsdére való bevezetéséről.

Most tehát nem a "nagy MVM", hanem az arról leválasztott Mavir privatizációja került napirendre, ami jelentősen kisebb értéket képvisel. Erről a verzióról is volt egyébként szó korábban, Veres János pénzügyminiszter erről áprilisban beszélt például. Ugyanakkor a Mavir stratégiai fontosságú vállalat, a villamosenergia-rendszer stabilitásáról kell gondoskodnia.

Hurkok a Mavirnál

A Mavirról az elmúlt időben más hírek is érkeztek. A társaság vezérigazgatója, Tari Gábor bejelentette, hogy új székhelyre, a Szentendrei útra költöznek, és közben az úgynevezett villamosenergia-ipari tartalékokra is pályázatot írnak ki. Ez azt jelenti, hogy gondokoskodnak azokról a tartalékkapacitásokról, amelyekre az áramtermelésben szükség van. A rendszerben egyébként állítólag ma is van elég kapacitás arra, hogy például a légkondicionálók megnövekedett fogyasztását fedezzék.

Idén egyébként nem döntött csúcsot amúgy sem az energiafogyasztás, a 6320 megawattos teljesítményt, ami 2007-ben fordult elő, nem közelítették meg a magyar fogyasztók.

A Mavir más módon is ügyel az ellátás biztonságára. Hurkokat képeznek a vezetékrendszerekből, vagyis több irányból is biztosítják az áramszolgáltatást az országon belül. A hálózat jelenleg 3750 kilométer hosszú, de folyamatosan bővül, különösen a nemzetközi összeköttetéseket bővíti az utóbbi időben a magyar cég. Így például a Paks-Pécs 400 kilovoltos vezetéket nem Kaposvár, hanem Horvátország felé hosszabbították meg nemrégiben, de befejezéséhez közeledik a Békéscsaba-Nagyvárad (Románia) villamosvezeték kiépítése is, amelynek magyarországi szakasza már elkészült.