Tisztul a kép adóügyben

Vágólapra másolva!
Ma délután vagy holnap ismerteti Gyurcsány Ferenc, pontosan hogyan is módosulnának az adótörvények 2009. január 1-jétől. Az adójogszabályok mellett a kormány a héten véglegesíti azokat a javaslatokat is, amelyek átalakítanák a szociális segélyezés jelenlegi gyakorlatát, ám egészségügyi és oktatási fejlesztésekről is döntés születik - tudhatjuk meg a Világgazdaságból.
Vágólapra másolva!

Az időzítés nem véletlen: kedd délután kerül sor az MSZP frakcióülésére, és ezzel arra, hogy a képviselők kiválasszák azokat a javaslatokat, amelyeket támogathatónak ítélnek. Az ülésen részt vesz Veres János pénzügyminiszter is. A képviselőcsoport szem előtt kívánja a tartani a költségvetés egyensúly, a gazdasági növekedét és a szociális biztonság szempontjait is - írja a Világgazdaság kedden.

Ezek közül az első szerepel az adómódosításokkal kapcsolatos liberális alapelvek között is, míg azonban az SZDSZ 1000 milliárd forintos adócsökkentéssel számol három év alatt, az egyensúly fenntartása az MSZP és a kormány számára egyet jelent azzal, hogy a jogszabály-módosítások költségvetési hatása jövőre nem lehet több százmilliárd forintnál. Igaz, különböző átalakításokkal, szigorításokkal elő lehet teremteni további forrásokat, így a keret elérheti akár a 400 milliárd forintot is.

Nem lesz áfaemelés, maradhat az adómentes minimálbér

Az ugyanakkor, hogy az MSZP ragaszkodik a szociális biztonság megőrzéséhez, arra utal, a párton belül továbbra nem támogatnának olyan átalakításokat, amelyek érzékenyen érintenék az alacsonyabb keresetűeket. Ilyen lenne többek között a minimálbér adómentességét szavatoló adójóváírás megszüntetése vagy a szintén a nagy tanácsadó cégek javaslatában szereplő "kvázi egykulcsos" személyi jövedelemadó bevezetése.

Ami az adókedvezményeket illeti, Gyurcsány Ferenc kormányfő már többször világossá tette: ragaszkodik az utazás, a munkába járás, valamint az üdülés kedvezményének megőrzéséhez.
Abban teljes az egyetértés, hogy a módosítások fő irányának az élőmunkát terhelő adók és járulékok csökkentésének kell lenni, és akörül is széles körű konszenzus bontakozott ki, hogy a mozgástér nem növelhető áfaemelés segítségével. Egyelőre tehát egy kisebb mértékű járulékcsökkentés s a társas vállalkozások különadójának a kivezetése tűnik a legesélyesebbnek.

Az SZDSZ költségvetési plafont is szeretne

Az SZDSZ-ben nem feltétlenül azokat az érveket keresik majd, hogy miért kellene ellenezniük a javaslatokat, Kóka János frakcióvezető szerint hajlanak a párbeszédre. Új elem az álláspontjukban az is, hogy az adó-, majd a költségvetési törvény elfogadása előtt egy költségvetési kiadási plafon lefektetését várják el.

Felelőtlenség lenne ugyanis anélkül elfogadni az említett törvényeket, hogy nem tudni, mi áll a kiadási oldalon. Ezzel kapcsolatban Kóka arra mutatott rá: nemcsak a konvergenciaprogramban lefektetett hiánycélokhoz ragaszkodnak, hanem ahhoz is, hogy azt egy alacsonyabb kiadási szint mellett érjék el.

A liberálisok nem egészen két hete hat pontban foglalták össze követeléseiket (Világgazdaság, 2008. augusztus 15.). Ezt megelőzően a párt adóelképzeléseiről és gazdaságpolitikai irányvonaláról folyamatosan egyeztetett Kóka is a legnagyobb érdek-képviseleti szervezetekkel, gazdasági szervezetek vezetőivel, szakértőkkel. A volt gazdasági miniszter által követelt 1000 milliárd forint értékű adócsökkentési csomag - amelyet szerinte három év alatt kell végrehajtani - nagyjából megegyezik a négy nagy tanácsadó cég által összeállított javaslattal.