Megépült a Telekom új adatközpontja

Vágólapra másolva!
Átadták a Dataplex adatközpontjának új, 5.600 négyzetméteres alapterületű szárnyát; a Magyar Telekom Csoporthoz tartozó társaság Budapest VIII. kerületében lévő épületének bővítése 4,2 milliárd forintba került.
Vágólapra másolva!

Simó György, Magyar Telekom Csoport vezérigazgató-helyettese kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a magyar infokommunikációs infrastruktúra piacot vezető létesítmény Közép-Európában a legnagyobb, Európában pedig az első 10 közé tartozik.

A nagybiztonságú adatkommunikációs központ korábban 8.000 négyzetméter területű volt.
Simó György elmondta, hogy a bővítésre azért is volt szükség, mert tavaly év végén a Dataplex megközelítette kapacitásainak maximumát.

Hozzátette, hogy az adatközponti szolgáltató 2007-ben a nemzetközi gazdasági krízis és az energiaköltségek drasztikus növekedése ellenére 3 milliárd forintot megközelítő árbevétellel 30 százalékos növekedést ért el a megelőző évhez képest.

Simó György bejelentette: a Magyar Telekom Csoport az infokommunikációs infrastruktúra piacán jelentkező igények folyamatos kielégítése érdekében megkezdte egy kelet-magyarországi adatközpont terveinek előkészítését is. A települést az eseményen nem nevezték meg, annyi hangzott el, hogy olyan város lesz, ahol több külföldi cég és egyetem is működik.

Szabó Gábor, a Dataplex Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette: a kedden felavatott létesítmény az évtized legnagyobb volumenű magyarországi informatikai infrastruktúrát bővítő beruházása. Létrehozásához több, korábban Magyarországon még nem alkalmazott egyedi technológiai megoldást használtak fel.

Az ügyvezető igazgató közölte: az új épületszárny mintegy nyolc hónap alatt határidőre, az alapanyagárak és a technikai berendezések áremelkedésének ellenére a költségvetésen belül készült el. Az elmúlt napokban megtörtént a kiszolgáló rendszerek tesztje és a két szárny technológiai összekapcsolása: a központot a jövőben is a Dataplex változatlan létszámú, 21 fős szakember gárdája üzemelteti.

A Dataplex teljes villamosenergia-felvétele egy 80 ezres népességű város lakossági energiafogyasztásával egyenlő, olyan városokéval, mint Szolnok, vagy Szombathely.

Alan Hawkins, a Dataplex Kft. értékesítési igazgatója kiemelte: az összesen 14,4 ezer négyzetméter alapterületű létesítmény 80 százalékát már kiadták hosszú távra szerződött ügyfeleknek.

Az eseményen elhangzott: az energiaárak folyamatos növekedésére tekintettel, valamint az árampiac liberalizációjára felkészülve a Dataplex új üzleti modellt dolgozott ki. Ezzel az energiafogyasztás racionalizálására ösztönzi ügyfeleit, akik a szolgáltatási díjakban nem csak szervereik, adattárolóik által ténylegesen felhasznált fogyasztást számolják el, hanem a hűtésükre fordított energiát is.

Szabó Gábor megjegyezte, hogy a tervezésnél és a kivitelezésnél is nagy hangsúlyt helyeztek a környezetvédelmi szempontokra, hiszen az adatközpont Budapest sűrűn lakott kerületében, lakóházak közelében van. Kiemelt figyelmet fordítottak a hangszigetelésre is: a hűtőrendszereket többszörösen zajvédő elemekkel vették körül.

A Dataplex az ügyfelei számára mindkét épületszárnyban teljesen leállás-mentes karbantartást biztosít.

A Dataplex Kft. nagybiztonságú infokommunikációs teret nyújt bérlőinek, akik a helyszínen választásuk szerint húsz távközlési szolgáltató gerinchálózatához férhetnek hozzá.

A Magyar Telekom 2005 decemberében írt alá szerződést a Dataplex Kft. 100 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról 5,113 milliárd forint értékben. A Magyar Telekom korábbi megfogalmazása szerint a vétel a 2004-ben közzétett középtávú stratégiai célokkal összhangban többletértéket teremt a társaság szolgáltatás-portfólió bővítése révén.

Az [origo] Médiaszolgáltatási és Kommunikációs Zrt. a Magyar Telekom kizárólagos tulajdona.