Gyurcsány harca az elenyésző közösségi szellemmel szemben címmel fűzött kommentárt a Neue Zürcher Zeitung svájci világlap csütörtökön a magyar kormányfő adócsökkentési programjához.

A tekintélyes újság bécsi tudósítója részletesen ismertette az előterjesztés fő jellemzőit, rámutatva, hogy az adópolitikai fordulatot jelentő  intézkedéscsomag parlamenti jóváhagyása távolról sem biztosított a kisebbségben kormányzó szocialisták számára, a program elfogadtatásához ugyanis rá vannak utalva a többi párt jóindulatára. A kommentár szerint a magyar kormány nincs irigylésre méltó helyzetben. Bár a 2006-tól követett megszorító politikája előmozdította az államháztartási hiány csökkenését, az irányvonal azonban roppant népszerűtlen, és azzal fenyeget, hogy a 2010-es parlamenti választáson a kormány "belehalhat a pénzpolitikai szépségbe".

Gyurcsány miniszterelnöknek tehát sürgős szüksége van arra, hogy lökést adjon népszerűségének: ezt a löketet az adócsökkentési csomagnak kellene szállítania - fogalmazta meg álláspontját a Neue Zürcher Zeitung tudósítója. - Ezzel azonban kockára teszi az eddigi takarékossági politikát. Ugyanis ha az adóbevételek várható zsugorodását nem kompenzálják a kiadásokban eszközölt csökkentések vagy új bevételi források révén, akkor fennáll annak a veszélye, hogy az ország visszacsúszik a deficites gazdálkodásba. A szociális kiadások lefaragását Gyurcsány nem meri megkockáztatni, inkább bízik a hazai össztermék 20 százalékára becsült árnyékgazdaság elleni szigorúbb intézkedésekben.

A jegyzet szerint azonban az a feltevés, hogy a kormánynak a hatékonyabb ellenőrzéssel és az adózási morál erősítésével sikerülhet a felére apasztani az árnyékgazdaság nagyságát, és ezzel előteremteni az adócsomag költségének a fedezetét, sok budapesti megfigyelő szemében vágyálomnak tűnik.

Elvégre aligha van még egy olyan ország, amelynek lakossága hasonlóképpen mesteri fokon űzi az adócsalás tudományát. És erre nem csupán a kommunista időkből örökölt, az állammal szemben ellenséges reflex a magyarázat. Ugyancsak kevéssé járultak hozzá a közösségi szellemhez azok az amúgy is tetemes adóterhek, amelyek, a politika iróniájaként, Gyurcsány ideje alatt még tovább nőttek - vélekedett a világlap.