Európai szabályozás készül az életjáradékra

Vágólapra másolva!
A magyar szabályozás várhatóan azért késik, mivel napirenden van az életjáradék jellegű pénzügyi termékek uniós szabályozása - mondta Hild Imre, az OTP Életjáradék Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A cég eredményeiről szólva elmondta: működése két és fél éve alatt 17 milliárd forintot meghaladó ingatlanállományra tett szert az OTP Életjáradék Zrt., ügyfeleinek száma pedig közel 2 ezer, de a szerződések száma ennél kevesebb. A cég jegyzett tőkéje 505 millió forint.

Az életjáradék fejében megszerzett lakások 55 százaléka található a fővárosban, illetve Pest megyében. Az ingatlanok 80 százaléka társasházi lakás, 20 százaléka családi ház. Az átlagos lakásérték meghaladja a 10 millió forintot. Aki leköti a lakását, annak a nyaralóját is elfogadják további fedezetként - ismertette Hild Imre.

A lakásért életjáradékot konstrukciót keretében, például, egy 73 éves ügyfél 15 millió forintot érő lakásának megvásárlásakor, ha annak 33 százalékát kéri egy összegben előlegként, 33 ezer forint körüli havi járadékot kap haláláig. A társaság minimális eltérést alkalmaz a férfiak és nők járadékának számításakor (a nők tovább élnek, így valamivel kisebb járadékot kapnak).

Az OTP Életjáradék Zrt. az eddig a forgalmi érték maximum 33 százalékát elérő előleget 45 százalékra emelte. A havi járadék inflációkövetésénél eltörölte az évi legfeljebb 10 százalékos inflációra vonatkozó határt, továbbá az ügyfelek használati jogát haszonélvezeti jogra módosította. Ez korlátlan használatot jelent, vagyis akár bérbe is adhatja az ügyfél a lakást, viszont az életjáradékot nyújtó partnerének előbérleti joga van a szerződésben.