Megrendült az orosz piacba vetett bizalom

Vágólapra másolva!
Erősen megingott az Oroszországgal kapcsolatos befektetői hangulat a grúziai konfliktus kirobbanása óta; az új érték- és adósságpiaci kibocsátások ebben a hónapban szinte a nullára csökkentek, írta a csütörtöki Financial Times. A brit külügyminiszter aznapi nyilatkozata szerint a jelenlegi helyzetet éppen ez különbözteti meg például az 1956-os magyarországi orosz bevonulástól.
Vágólapra másolva!

A londoni gazdasági napilap által idézett moszkvai banki forrás szerint rengeteg ügylet vált semmivé a grúziai háború óta: adósság- és értékpiaci, valamint határokon átnyúló egyesülési és felvásárlási (M&A) üzletek és minden fajta finanszírozási tranzakció.

A Financial Times kimutatása szerint az orosz vállalatok által piacra vitt új adósság értéke augusztusban 87 százalékkal zuhant a júliusi szintről, 1,18 milliárd dollárra.

Hasonlóan meredek esés volt az értékpiaci kibocsátásokban is: az ilyen ügyletekkel felhajtott tőke ebben a hónapban 3 millió dollár volt a júliusi 933 millió dollár után. Az irányadó orosz RTS tőzsdeindex augusztus eleje óta 18,2 százalékot zuhant.

A BBC rádiónak adott csütörtöki nyilatkozatában ez utóbbit emelte ki David Miliband brit külügyminiszter is, mondván: a politika és a gazdaság a modern világban összenőtt, és ez is jelzi, hogy mi minden változott az elmúlt 40-50 évben. - Senki nem kérdezte 1968-ban, hogy Csehszlovákia megszállása milyen hatással lesz a "szovjet tőzsdére", és 1956-ban sem kérdezte senki, hogy a magyarországi invázió milyen hatást gyakorol a "szovjet tőzsdére" ... ma már felteszik ezt a kérdést, és ez fontos hatóerő - fogalmazott a brit külügyminiszter.

A Troika Dialog, a legrégebbi és legnagyobb orosz befektetési magánbank vezető stratégája azonban azt mondta a csütörtöki Financial Timesnak: nem figyeli naponta "tűkön ülve", hogy éppen ki viszi el a pénzét, mert az orosz makrogazdasági háttér és a rubel mindentől függetlenül erős marad.

A szakértő szerint a makrogazdasági kockázat nélküli, komoly piacokon az árfolyamok általában nem maradnak hosszú ideig a részvényenkénti eredményekhez mért tízszeres szorzó alatt; "amint elül a zaj", ezek a piacok visszalendülnek.

A Troika Dialog vezető elemzője szerint az orosz piacon jelenleg átlagosan a 2009-re előrejelzett részvényenkénti eredmény hatszorosán forognak a papírok, és ha az olajár kitart, ez a szint már vásárlási lehetőséget fog jelenteni. A Deutsche Bank egyik részvénypiaci stratégája is azt mondta, hogy Oroszország erős gazdasági növekedést és ellenállóképességet mutat, és ezek azok a kulcstényezők, amelyekkel át lehet vészelni a globális piaci viharokat.