Tart az alacsony felvásárlási ár miatt tiltakozó almatermelők demonstrációja Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, továbbra is két feldolgozó üzemet tartanak blokád alatt a gazdálkodók - közölték az akció szervezői.

A hétfő óta folyamatosan tüntető termelők az éjjel blokádőrökkel felügyelték a zár alá vont osztrák érdekeltségű Agrana-Juice Magyarország Kft. anarcsi és vásárosnaményi telephelyét - tájékoztatott Dobos Ferenc, a kisvárdai térség gazdaköri elnöke és Czomba Sándor, a Fidesz beregi egyéni országgyűlési képviselője.

Anarcson huszonöten, míg Vásárosnaményban heten őrködtek, hogy a blokád alá vont léüzemekbe az éj leple alatt senki ne vihessen be gyümölcs alapanyagot, készáru pedig ne kerülhessen ki onnan.

A blokádőrök ellátták a telephelyek előtt éjszakára ott hagyott, a termelők által felsorakoztatott traktorok, teher- és személyautók felügyeletét is, míg a járművek tulajdonosai otthonukban pihentek.

A tüntető gazdálkodók pénteken petíció átadására készülnek, Seszták Oszkárt a Szabolcs Megyei Önkormányzati Közgyűlés fideszes elnökét szándékoznak felkérni arra, hogy hivatali beosztásánál fogva nyújtson segítséget követelésük teljesüléséhez.

MSZP-s országgyűlési képviselők a minél hamarabbi megegyezésre szólították fel az árvitába keveredett feldolgozókat és termelőket a szabolcsi napilap pénteki számában.

A szocialista politikusok álláspontja szerint, amit Demendi László ismertetett az újságban, "a feldolgozóknak elfogadhatóbb árajánlattal kellene kiállniuk az általuk korábban javasolt 15-20 forint helyett, akárcsak a termelőknek, akiknek szintén engedni kellene 30 forint összegű követelésükből".

Az MSZP-s képviselők úgy tartják, hogy egy 25 forintos kilogrammonkénti felvásárlási ár kialakítása mindkét oldal számára elfogadható lenne.