Román érdekeltségeket ad el az OTP Garancia

Vágólapra másolva!
Az OTP Garancia Biztosító és az OTP román leánybankja a Garancia-tranzakció zárási folyamatának egyik elemeként értékesítette román biztosítókban birtokolt részesedéseit - közölte az OTP Bank a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken.
Vágólapra másolva!

Az OTP Garancia Biztosító Zrt. és az OTP Bank Romania S.A. értékesítette az OTP Garancia Asigurari S.A. romániai biztosítókban birtokolt részesedését a Groupama Internationalnek. A romániai tranzakció zárása 2008. augusztus 29-én valósult meg.

A közlemény szerint a Garancia-tranzakció zárási eljárása során a következő hetekben az OTP-csoport további biztosítói leányvállalatait érintő tranzakciókat fog bejelenteni, amint a felek a szükséges felügyeleti engedélyeket megkapják. A bolgár biztosítókban birtokolt részesedések eladását augusztus elején jelentette be az OTP.

Az OTP Bank és a Groupama SA 2008. február 11-én megállapodást írt alá arról, hogy a Groupama megvásárolja az OTP Garancia Biztosítót, hosszú távú bankbiztosítói partnerségre lépnek, továbbá a Groupama részesedést vásárol az OTP Bankban. A tranzakció zárására várhatóan 2008 harmadik negyedévben kerül sor. Az akvizíció és a disztribúciós partnerség teljes ellenértéke 164 milliárd forint, ami csaknem 617 millió eurónak felel meg.

A Groupama vállalta az OTP Garancia részvényei 100 százalékának, továbbá az OTP Garancia romániai, szlovákiai és bulgáriai leányvállalataiban az OTP Bank Nyrt. helyi leányvállalatai tulajdonában álló kisebbségi részesedések megvásárlását.

A bankbiztosítási partnerség induló ideje 20 év, amely megújítható. Az OTP és a Groupama közötti stratégiai együttműködés részeként és bizonyos feltételek teljesülése esetén, a Groupama vállalta, hogy az OTP-ben két lépcsőben legfeljebb 8 százaléknyi részesedést szerez.

Az OTP Garancia Biztosító biztosítási díjbevétele 2007-ben 90 milliárd forint volt, adózott eredménye 8,2 milliárd forintot tett ki.