Elküld a Commerzbank 9 ezer embert

Vágólapra másolva!
A Commerzbank, amely vasárnap döntött arról, hogy felvásárolja a Dresdner Bankot, mintegy 1,9 milliárd eurós költségmegtakarítást tervez 9 ezer munkahelye megszüntetésével, és a deficites Dresdner Kleinwort beruházási bank átalakításával - jelentette be a Commerzbank hétfőn.
Vágólapra másolva!

A Commerzbank az idén a Dresdner mintegy 60 százalékát veszi meg az Allianz biztosítótársaságtól, a fennmaradó részt pedig 2009-ben úgy, hogy Európa első számú biztosítótársasága mintegy 30 százalékos érdekeltségét megőrzi a Commerzbankban, annak legnagyobb részvényese marad.

A Dresdner Bankért 9,8 milliárd eurót fizet a vevő, ami töredéke az Allianz által 2001-ben fizetett 24 milliárd eurónak. Az üzletet részben készpénzzel, részben új részvények kibocsátásával finanszírozzák. A részvények egy részét piacra dobják, másik része az Allianzé lesz.

A hétfőn vázolt költségcsökkentési terv értelmében a megtakarítások felét (1,05 milliárd euró) a bajokkal küszködő és a jelzáloghitel-piaci válságban további veszteségeket felhalmozó Dresdner Kleinwort banknál realizálják. A megtakarítás 90 százalékát 2011-ig kívánja elérni az új tulajdonos.

A Commerzbank arra számít, hogy 2011-ig mintegy 5 milliárd eurónyi szinergiahatást érhet el a fúzió révén, és ezzel bőségesen kompenzálja azt a 2 milliárd eurós összeget, amit 2009-ben az átalakításra fordít. Ebből a 2 milliárd eurós ráfordításból 750 millió euró jut a Dresdner beruházási üzletágára.

Commerzbank jegyzése erősen esett a hétfői tőzsdenyitás után. A papír 6 százalékkal (1,16 euróval) 18,97 euróra zuhant. Az Allianz jegyzése nem változott lényegesen: 0,2 százalékos esés után a részvény 113,93 eurón állt.

A Commerzbank az elemzők szerint a kelleténél többet fizetett a Dresdnerért, és - mint mondják - részvényesei ezt évekig meg fogják érezni.