Leállította a jenhitelezést a K&H

Vágólapra másolva!
A belgiumi székhelyű anyabank döntése alapján hétfőtől nem folyósít jenalapú kölcsönt az ügyfeleknek a K&H Bank - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A gazdasági lap értesülése szerint a K&H Bank tulajdonosa, a KBC üzletpolitikai megfontolásból úgy döntött, hogy leállítja a jenhitelek folyósítását, így hétfőtől nem kínál ilyen terméket a pénzintézet. A japán devizában eladósodottak hitelállományát továbbra is japán jenben tartják nyilván, ezeknél a hiteleknél tehát nem történik semmilyen változás.

A jenalapú ingatlanfedezetű hiteleket - az OTP után másodikként - tavaly dobta piacra a K&H, de a társaság akkor is jelezte, csak kiegészítő termékként, a portfólió szélesítése miatt vették fel a palettára a szóban forgó kölcsönöket.

A bank tájékoztatása szerint a termék sikeres volt azoknál az ügyfeleknél, akiknél a bank által meghatározott kockázatvállalási képesség és hajlandóság egyszerre fennállt. Ebből egyébként áttételesen kiderült, hogy a jenhiteles ügyfélkör nem lehetett túl széles, ahogy az érintett hitelportfólió sem. Az idei év elejére mintegy 5 százalékot tettek ki a jenalapú jelzálog típusú hiteligénylések, amiben a konkurensek szerint szerepet játszhatott az is, hogy nem sikerült igazán jól ez a konstrukció.

Vélhetően utóbbi szempontok alapján döntött az anyabank a jenhitelek folyósításának leállításáról, s nem jenhitellel kapcsolatos kockázatok miatt törölte a listáról a jenkölcsönöket.