Húsipari vádak a Tescóval szemben

Vágólapra másolva!
Versenyhivatali feljelentést sürget a Tesco ellen a Kelet-magyarországi Húsosok Kereskedelmi Kft. (KMHK) - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A húsosok szerint az áruházlánc irreálisan olcsón értékesít bizonyos termékeket.

Ezzel a Tesco lenyomja a húsárakat. Minderről Fazekas József, a KMHK elnök-ügyvezetője nyilatkozott a Világgazdaságnak.

A húsosok a Vágóállat és Hús Terméktanácshoz fordultak emiatt panaszukkal.

Cáfol a Tesco

Nemcsak vizsgálatot akarnak a Tesco ellen, hanem arra akarják rábírni a testületet, hogy tegyen lépéseket a Gazdasági Versenyhivatalnál.

A Tesco szóvivője, Hackl Mónika ugyanakkor cáfolta az [origo]-nak, hogy a beszerzési ár alatt értékesítenének húsokat. Szerinte a kft. által kifogásolt termékeket egy akció keretében adják el, és de ekkor sem beszerzési ár alatt értékesítik a döntően magyar forrásból származó húsféleségeket.

Nehéz helyzetben a húsipar

Stummer Ildikó, az Agrárgazdasági Kutató Intézet munkatársa az [origo]-nak általánosságban - a konkrét esettől eltekintve - elmondta: Magyarországon a húsipari vertikumban a kereskedők pozíciója a legerősebb, ők tudják a leginkább érvényesíteni akaratukat a piacon.

A sertéságazatban megfigyelhető, hogy idén a takarmányoktól kezdve a fogyasztókhoz eljutó termékekig minden szinten emelkedtek az árak. Az iparban a felvásárlási árak azonban jobban nőttek, mint az értékesítési árak, így a húsipari cégek igen nehéz helyzetben vannak.